Tech

Vitézy Dávid Elon Muskot is kioktatta a jövő közlekedéséről

A Budapesti Közlekedési Központ egykori vezérigazgatója sosem rejti véka alá a véleményét, hivatalos Facebook-oldalán rendszeresen megemlékezik a BKK és más vállalatok munkájáról/döntéseiről, rámutatva egyes hibákra és hiányosságokra. Vitézy figyelmét ugyanakkor nemcsak a hazai közlekedés köti le, hiszen a minap már Elon Musknak, az űrutazást és az autógyártást (is) forradalmasító milliárdosnak igyekezett megfelelő útmutatást adni a Twitteren.

Elon Musk – többek között – a PayPal megalapításával, majd 1,5 milliárd dolláros értékesítésével, az újrafelhasználható űrjárműveket gyártó SpaceX és az elektromos autókat forradalmasító Tesla Motors megalapításával szerzett magának jelentős hírnevet, mostanában pedig a Hyperloop gyorsvasút fejlesztése kapcsán kerül be egyre gyakrabban a hírekbe.

Testing The Boring Company car elevator

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés, 2017. Júl 25., 23:26 PDT

A milliárdos meglehetősen aktív a közösségi médiában, július 26-án például a Hyperloop alagútjaiért felelős The Boring Company egyik új eredményéről, a kocsikat szállító lift sikeres tesztjéről osztott meg egy videót a Twitterren – a “produkcióban” még egy Tesla is szerepet kapott. Ezt a bejegyzést osztotta tovább Vitézy Dávid, méghozzá néhány jó tanács kíséretében.

„Köszönjük, de a városoknak nincs szüksége erre. A tömegközlekedés a megoldás, nem földalatti utak. Nem kell újra feltalálni a hetvenes éveket.” – írta a BKK egykori vezérigazgatója, utalva arra, hogy Musk és a The Boring Company egyik célja, hogy alagutakban szállítsák a gépkocsikat, ezzel csökkentve a hatalmas dugókkal küzdő Los Angeles közlekedési problémáját.

A The Boring Company és a Hyperloop viszont nemcsak a nyugati parton lévő nagyvárosra koncentrál, Musknak ennél jóval grandiózusabb tervei vannak, hiszen a gyorsvasúttal olyan metropoliszokat kötne össze, mint New York és Washington, ráadásul úgy, hogy az út mindössze 29 percbe telne.

Visszatérve Vitézy üzenetére, a celebek népszerűségével bíró Musk naponta több ezer hasonlót kaphat, így esélytelen, hogy felfigyelt volna a közlekedési szakember tweetjére, éppen ezért nem sok esély van arra, hogy tanúi leszünk egy eszmecserének, ugyanakkor Vitézy az idei Smart konferencián már vázolta, hogy miben látja a városi közlekedés jövőjét, és tény, hogy ebben a vízióban egyetlen alagút sem szerepel.

Jönnek az önjáró autók, nem lesz szükség a BKV-ra?
Vitézy Dávid szerint az önjáró autó mellett a villamos is kell a jövő Budapestjének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik