Tech

Egy alvállalkozó munkatársa miatt futott orosz kód a konzultáció oldalán

24.hu
24.hu

2017. 07. 27. 14:34

Mindenki frászt kapott, hogy a Yandex Vlagyimir Putyin ölébe pottyantja az adatokat, de Péterfalvi Attila vizsgálata megnyugtató lehet(ne).
Korábban a témában:

A honlapot készítő cég munkatársának szakmai hibája, gondatlansága miatt futott orosz analitikai kód a nemzeti konzultáció honlapján, de az elküldött adatokat az orosz szerver nem fogadta – állapította meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálata, amit csütörtökön ismertetett Péterfalvi Attila elnök.

A NAIH azután vizsgálta a konzultáció honlapját, hogy hírek szerint a kódjában szerepel a Yandex orosz IT-cég forgalomfigyelő, adatgyűjtő mérőkódja, ami orosz szervereknek küldte el magyar állampolgárok adatait. A Kormányzati Tájékoztatási Központ akkor közölte, hogy a honlapon szereplő analitikai eszközök a honlap hatékonyságát szolgálják.

A hatóság megállapította, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda sem a vállalkozót, sem az alvállalkozót nem utasította a Yandex igénybevételére, és sem a vállalkozó, sem az alvállalkozó nem tájékoztatta a kabinetirodát, hogy a Yandex szolgáltatását veszik igénybe.

Péterfalvi elmondta, az alvállalkozó szerint a honlap indulása előtt 1-3 nappal történt az analitika beállítása azzal, hogy a fejlesztő beépítette a honlap html-kódjába a Yandex mérőkódra utaló hivatkozást, és a Yandex szerverén beállította az adatok feldolgozását.

Azonban az alvállalkozó projektmenedzsere jelezte, hogy nem lesz szükség a funkcióra, így az informatikus kikapcsolta a Yandex szerverén a funkció működését, azonban a honlap html-kódjából nem törölte manuálisan, holott ezt kellett volna tennie ahhoz, hogy az adatokat ne küldje el a felhasználó számítógépe a Yandex számára.

A Yandex az eljárásban arról tájékoztatta a hatóságot, hogy decentralizált adatközpont-rendszere van, a magyarországi adatokat a legtöbb esetben a hollandiai szerverre továbbítja. Közölték azt is, hogy mivel a Yandex-fiók ki volt kapcsolva, nem fogadták, és így nem is tárolták az adatokat. 

A NAIH szerint a Yandex-kód használatával kapcsolatos adatkezelési kérdésekről az alvállalkozó döntött, ezért a Yandex Metrica szolgáltatás igénybevételével összefüggésben indult vizsgálat nem érintette a kabinetirodát. A hatóság szerint az alvállalkozó gondatlanságból személyes adatok kezelésével együttjáró módon alkalmazta a Yandex analitikai szolgáltatását, amihez nem volt adatkezelői célja és jogalapja, ezért adatkezelése jogellenes volt. A vállalkozó is hibázott, amikor nem ellenőrizte a Yandex analitikai beállításait.

A vizsgálat eredményeként a NAIH arra hívta fel a vállalkozót és az alvállalkozót, hogy a jövőben a honlapok fejlesztésénél egyértelműen jelöljék meg, mely analitikai szolgáltatót fogják igénybe venni, és olyan megoldást válasszanak, amely nem jár együtt személyes adatok kezelésével.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

The Cranberries May 9th, 2012 Sound Academy Toronto, Ontario (Photo by Michael Hurcomb/Corbis via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.