Tech

Szoftverrel előzik meg a kínaiak a bűncselekményeket

Bár elsőre úgy hangozhat, mintha a Különvélemény egyik jelenetéről lenne szó, a kínaiak már aktívan használják a prediktív elemzést annak céljából, hogy egy bűncselekményt még azelőtt megakadályozzanak, hogy az megtörténne.

A kínai hatóságok arcfelismeréses technológiát és prediktív elemzést vetnek be bűnmegelőzési célból.  A Cloud Walk nevű cég rendszere a személy minden mozdulatát követi, ez alapján kalkulálja ki, mekkora eséllyel fog elkövetni valamilyen bűncselekményt az illető.

Természetesen ha valaki megragad egy konyhakést, attól még nem válik gyanússá – ám ha később egy kalapácsot, és egy zsákot is megfog, az gyanúra ad okot. A cég szoftverét több mint 50 kínai városban használják, és valós időben elemzi az emberek viselkedését.

A kormány az állampolgárokról nyilvántartott adatokat is hozzáveszi ahhoz, hogy ki hajlamosabb bűntényt elkövetni. Az országban 176 millió, megfigyelési célzattal felszerelt kamera van telepítve az IHS Market elemzése szerint, és ez a szám egyre csak növekszik.

A Cloud Walk által fejlesztett megoldás arra is rávilágít, hogy Kínában az emberek a múltbeli cselekedeteiket is stigmaként cipelik: a technológia rögtön tájékoztatja a rendőrséget arról, ha egy „magas kockázatúnak” ítélt egyén kulcsfontosságú létesítmények közelében bukkan fel.

Forrás: ThinkStock

Nem Kína az egyetlen ország, ahol ilyen technikával élnek, évek óta hasznosítanak elemezhető adatokat Los Angelesben és Milánóban is bűnmegelőzési célból. A Milánóban használt KeyCrime azt jósolja meg a múltban történt rablások alapján, hogy mely helyszíneken következhet be nagy eséllyel újabb rablás, míg az Egyesült Államok több nagyobb rendőrsége által alkalmazott PredPol azt mondja meg, hogy mikor és hol fog történni valamilyen bűncselekmény.

Kína továbbra is rengeteg pénzt tervez beleölni a mesterséges intelligencia (MI) használatába, a kormány bejelentette, hogy 2030-ra 150 milliárd dolláros piacot szándékoznak erre felépíteni, sok fejlesztést fognak végezni bűnmegelőzés céljából.

A kínai tudományért és technológiáért felelős helyettes miniszter, Li Meg szerint is ez lehet az elsődleges szerepe az MI-nek.

„Az okos rendszereknek köszönhetően még azelőtt észrevehetjük a terroristát, hogy valami rosszat elkövetne.”

(Kiemelt kép: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik