Tech

A Google billentyűzete csak a magyar és orosz karakterekkel nem tud megbirkózni

A felhasználók már hónapok óta nem tudnak használni bizonyos cirill és magyar karaktereket az Android Wear 2.0-át futtató okosórák billentyűzetén, a Google több hónap után végre javítja a hibát.

Az Android Wear 1.x rendszer egyik leghiányoltabb funkciója a virtuális billentyűzet, ami nem éppen felhasználóbarát megoldás: bizonyos esetekben egyáltalán nem kényelmes dolog az órához beszélni, egyszerűbb lenne szöveget bevinni. Ezt a hiányosságot pótolta Google a Wear 2.0-ban, ám úgy tűnik, hogy a billentyűzet még mindig nem tökéletes, néhány karakterrel nem tud megbirkózni.

A Google fórumain több felhasználó is arra panaszkodik, hogy az orosz, illetve a magyar nyelvű billentyűzetből több betű is hiányzik – egészen pontosan az lehet a gond, hogy lelógnak a kijelzőről, és így nem lehet azokat kiválasztani.

A hiba a kör alakú kijelzővel felszerelt eszközöknél jelentkezik, például a Huawei Watch-nál, és az LG Watch Urbane-nél. Az első ilyen bejelentés még áprilisban érkezett a Google fórumára.

Az orosz ábécéből a ХЪ, Э and Ё betűk elérhetetlenek. Ugyan magyar felhasználóktól is érkezett panasz, arról nincsenek pontos információk, hogy mely magyar betűket nem tudja kezelni a rendszer.

Forrás: Google Product Forum

Egy felhasználó tapasztalata szerint a hiányzó cirill betűkből kettőt egy trükkel lehet elővarázsolni: az „E” hosszú lenyomásával megjelenik az “Ё”, míg a B-vel a “Ъ”-t lehet előhívni. A “Э” and “X” sehogy sem használható.

A magyar fórumozók is felfedezték a hibát: és hiányolják a fontos karaktereket a billentyűzetről.

A hibabejelentés már több hónapja érkezett, de a Google még csak most reagált azzal a válasszal, hogy a következő frissítéssel orvosolják a problémát. Az orosz és magyar felhasználóknak így hamarosan visszakapják fontos betűiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik