Tech

Az oldalkezelők nagyon nem fognak örülni a Facebook új korlátozásának

A Facebook fokozatosan elkezdi tiltani annak lehetőségét, hogy az oldalkezelők megváltoztathassák a posztolni kívánt tartalmak metaadatait posztolás előtt, így a címet, a leírást, a képet sem lehet majd átírni. Ezzel is az álhírek terjedését próbálják lelassítani.

Folytatja álhírek elleni harcát a Facebook, most az Oldalak kezelésén változtatnak annak érdekében, hogy kevesebb megtévesztő tartalom kerüljön a felhasználók szeme elé.

A Facebook-oldalak kezelői a jövőben nem szerkeszthetik és írhatják át a behúzott linkek előnézetének információit. Ez érvényes a címre, a szövegre, és a képre, amit az oldal motorja behúz a metaadatokból. Ez sok esetben hasznos, hiszen szabadon bővíthető a rövid leírás, változtatható a cím.

Sajnos az álhírek készítői gyakran használják ki ezt a lehetőséget arra, hogy szenzációvadász, vagy félrevezető információkat adnak meg a több kattintás, lájk, hozzászólás érdekében.

A módosítás lehetőségének letiltásával a Facebook ugyan nem oldja meg általánosságban az álhírek problémáját, de használhatatlanná válik a netezők becsapására használt egyik leggyakoribb módszer.

A nagyobb kiadók kikerülhetik a korlátozást azzal, ha jelentkeznek a Facebook Link Ownership programjába, ezzel kapcsolatban itt kaphatnak segítséget. Egészen szeptember 12-ig van lehetőség jelentkezni, a Facebook addigra fogja letiltani a szerkesztést minden oldalon, a változást fokozatosan vezetik be világszerte.

A Facebook nekimegy a kormánypropagandának is
Kampányszerűen tesznek közzé hamis tartalmakat, hamis fiókokkal, sokszor állami pénzekből.

Az álhírek visszaszorításának érdekében a Facebook az utóbbi időben rengeteg frissítéssel rukkolt elő. Folyamatosan változtatnak a hírfolyam algoritmusán, a felhasználók számára pedig könnyebbé vált a félrevezető tartalmak jelentése az oldal felé. Gépi tanulással, és az aktivitások elemzésével elkezdték aktívabban szűrni a kamuprofilokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik