Tech

Mostantól nem vágnak át minket a videósok a YouTube-on

Sok tartalomgyártó téveszti meg a felhasználókat azzal, hogy félrevezető indexképet készít videójához, ám ennek mostantól vége: a YouTube-on megjelentek a három másodperc hosszúságú, hang nélküli előnézeti gifek.

Az asztali böngészős YouTube mostanság sokat változott, elég csak a májusban bevezetett új dizájnra gondolni. Több felhasználó pedig már arra is felfigyelhetett, hogy a videók előnézete nem csak egy-egy kiragadt állókép, vagy jelenet lehet, de már gifes mozgókép is.

A Google még februárban kezdte tesztelni az újítást egy szűkebb körben, amit most mindenki számára elérhetővé tett.

A videók előnézete segítségével egy három másodperces, hang nélküli részletet nézhetünk meg a videóból. Amikor a kurzort a videó indexképére húzzuk, egy három másodperces előnézet jelenik meg, ennek lejátszása után az indexképet látjuk. Ugyan ez nem forradalmi újítás, de kellemesebbé teszi a felhasználói élményt.

Forrás: YouTube

A YouTube bejegyzése szerint a gifes előnézeti képek már a legtöbb felhasználó számára láthatók a videómegosztó kezdőlapján, a Keresési eredmények, a Megtekintett tartalmak, a Feliratkozások és Felkapott szekciókban.

A funkció viszont csak bizonyos asztali böngészők használatakor (32-es és újabb verziójú Chrome, valamint 19-es és újabb verziójú Opera) látható, mobileszközön még nem.

A gifes előnézet feltétele, hogy adott videó legalább 30 másodperc hosszúságú legyen. A YouTube rendszere dönti el, hogy mely videók kapnak ilyen animált előnézetet. A Google posztja szerint számos feltételt alkalmaznak annak elbírálásakor, hogy melyik videó kapjon előnézetet, például ha fontos a videó tárgya és tartalma.  Ha egy videónál két napon belül nem jelenik meg az előnézet, akkor a videó az adott pillanatban nem jogosult a használatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik