Tech

Oroszországban rend van: csak személyivel lehet online pornót nézni

Újabb fordulatához érkezett hétfőn a világ legnagyobb online pornóhálózata, a PornHub és az orosz kormány közötti huzavona. A felnőttfilmes cég bejelentette, hogy az orosz felhasználóknak ezentúl a VKontakte-profiljukkal (a Facebook orosz klónja) kell bejelentkezniük az oldalra, mielőtt elkezdhetnének videókat nézni.

A hatályos törvények szerint a Vkontakte-regisztrációhoz érvényes személyi igazolványra, illetve saját névre regisztrált telefonszámra is szükség van. Az indoklás szerint azért, hogy kiszűrjék a „kamuprofilokat” a rendszer azonban tökéletesen alkalmas arra, hogy az állam a felhasználók minden kattintását ellenőrizhesse.

Az orosz hatóságok tavaly szeptemberben elérhetetlenné a pornóoldalt, állítólag a gyermekek egészséges fejlődésére ártalmas tartalmak terjesztéséért. Idén áprilisban úgy indulhatott újra az oldal, hogy a bejelentkezéskor a felhasználóknak meg kell adniuk a születésük dátumát.

A PornHub akkor azt kérdezte az orosz állami médiafelügyelőségtől, hogy eltekintenének-e az értelmetlen szabályozástól, ha a tisztviselőik ingyenes, prémium hozzáférést kapnának. A hivatal nemmel válaszolt. A pornómegosztó most azt állítja, hogy a bejelentkezés VKontakte-profilhoz kapcsolásával csak leegyszerűsítik a folyamatot, amit a hivatali szabályozás megkövetel. Azt ígérik ugyanakkor, hogy az adatokat nem tárolják, és nem is adják ki senkinek.

„Bár az orosz hatóságok nem pontosan ezt a módszert követelik meg tőlünk, úgy gondoljuk, hogy ez a legjobb megoldás arra, hogy mindenben megfeleljünk a hivatali szabályoknak” – mondta el az ügy kapcsán Corey Price, a PornHub alelnöke.

A pornómegosztó nemrég egy teljesen más ügy miatt is az orosz politikai csatározások közepén találta magát. Miután a kormány számtalan ellenzéki, korrupcióellenes weboldalt állított le márciusban, azzal az indokkal, hogy valójában a CIA működteti őket, Putyin elnök egyik legnagyobb ellenfele, Alexej Navalyn követői, jobb híján a PornHubra töltöttek fel egy dokumentumfilmet, ami a Putyin egyik legnagyobb szövetségesének számító Dimitrij Medvegyev korrupciós ügyeit tárja fel. A videó címe: „Russian corrupted politican fucked hard (Korrupt orosz politikus keményen megb***va).

(via Vice)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik