Tech

Öntudatlanul segíti a kalózokat a Google

Ugyan a Google hangsúlyozza, hogy egyre több illegális, vagy jogsértő tartalomra vezető linket sikerül eltávolítania keresőjéből, láthatóan nem teljesen ura a helyzetnek. A torrentezőknek kimondottan segítő kezet nyújt.

Miután egyre több nagy torrentoldal húzza le a rolót, a felhasználók folyamatosan keresik az újabb alternatívát bevált kedvenceik helyett. Míg be nem zárták a finn üzemeltetők, addig a torrentz.eu nevű metakereső nyújtott segítséget azoknak, akik bizonyos torrenteket próbáltak felkutatni a neten.

Ezt a szerepet mára csak a Google tölti be jobb híján, ami mint kiderült, segítő kezet nyújt a kalózoknak: amikor a kereső központi doménje alatt (google.com) a “best torrent sites”, azaz legjobb torrentoldalakra keresünk, a motor meglepően részletes listával tér vissza a legnagyobb szájtokról.

Nemcsak az olyan torrentoldalak, mint a RARGB, The Pirate Bay, vagy az 1337x neveit listázza, de logójukat, és egy direkt linket is.

Forrás: 24.hu

Meglehetősen provokatív húzás lenne, ha a keresőóriás munkatársai felelnének a listáért, de nem is erről van szó, mivel teljesen automatizált módon listáz a motor.

Hasonló a helyzet a streaming oldalakkal is, ha a felhasználó “streaming sites” összetételre keres: a listán egyaránt szerepel a Hulu és a Crackle mellett az illegális Putlocker is.

A Google láthatóan még mindig nem tud mit kezdeni azzal a problémával, hogy teljesen kiiktassa az illegális találatokat. A keresőóriás épp hónap elején közölte, hogy újabb mérföldkőhöz érkezett a kalóztartalmak elleni harcban: már több mint 2,5 milliárd URL-t távolítottak el keresési találataik közül. Ez részben annak is köszönhető, hogy egyre több jogtulajdonos kérvényezi a cégnél, hogy törölje keresési találatok közt azon oldalak linkjeit, amelyek tartalmaik kalózverziójához vezetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik