Tech

Nem találná ki, melyik állat zavarja össze a Volvo önvezető autóját

Míg az önvezető autókat fejlesztő cégek jelenleg azzal a problémával küzdenek, milyen elvek mentén döntsenek járműveik etikai kérdésekben, addig más nem várt problémák is felmerülnek. Például egy állatka, ami összezavarja a rendszert.

A Volvo nemrég arra lett figyelmes, hogy önvezető autóik nem ismerik fel megfelelően a kengurukat, mivel ezen állatok teljesen máshogy mozognak, mint a többi nagytestű állat.

Az autógyártó ausztráliai technikai menedzsere, David Pickett elmondása szerint a kenguru ugrálása teljesen megőrjíti az autó állatfelismerő rendszerét. Egy teszt alkalmával tűnt fel nekik, hogy amikor az állat a levegőbe emelkedik, sokkal távolabbinak tűnik, mint valójában, majd mikor a földre érkezik, hirtelen közelinek tűnik.

A rendszert természetes környezetben tesztelték, és eddig sikeresen megbirkózott az olyan nagyobb élőlényekkel is, mint a jávorszarvas, de az erszényes kifog rajta.

Az autók az állat helyzetének meghatározásához a földet használják viszonyítási pontként, ezért zavarodik össze az önjáró, amikor a kenguru hirtelen ugrik egyet.

Az AAMI nevű biztosítási cég szerint a kenguruk minden más állatnál több balesetet okoznak Ausztráliában, 10-ből kilenc eset az erszényesekhez fűződik.

A Volvo az nVidia nevű chipgyártóval, valamint az önvezető szoftvert fejlesztő Autolivvel dolgozik saját járművein, a tervek szerint 2021-re készülnek el első saját modelljükkel.

Már a Volvo is önvezető autókat tesztel
A biztonságról híres Volvo jövőre a forgalomba ereszti önvezető autóit, hogy megnézze miként viszik a gyereket az iskolába, és a cekkert a boltból haza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik