Tech

Magyar egyetemisták találmányával olvashatnak a látássérültek

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 07. 05. 15:00

Négy egyetemista diák projektje, a GlovEye képviseli hazánkat a Microsoft Imagine Cup innovációs versenyének nemzetközi döntőjén. A látássérülteknek az olvasás élményét visszaadó találmányból prototípus is készült, amit a diákcsapat szerdán hivatalosan is átadott a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének.
Korábban a témában:

A Microsoft diákoknak szóló, nemzetközi innovációs versenyének magyarországi fordulóján egy négyfős csapat (Zemkó Boglárka, Fülöp Ádám, Klinkó Krisztián, Zagyva Dániel) nyert, akik a látássérültek életét megkönnyítő termék kifejlesztésével jutottak tovább a nemzetközi döntőbe, ami Seattle-ben tartanak júliusban.

„A villamoson utazva láttam, hogy mennyire problémás a vakok számára az írott szöveget hanggá alakító okostelefon használata. Ez adta az ötletet az új eszköz kitalálásához” – mondta Klinkó Krisztián, a GlovEye csapatának hardver fejlesztője.

A GlovEye csapata. Forrás: Microsoft

A GlovEye lényege, hogy a látássérültek bármilyen nyomtatott szöveget el tudjanak olvasni úgy, mintha az Braille-írásként lenne a papíron. A 24.hu-nak korábban bővebben is elmesélték, hogyan is működik az eszköz.

Magyar fiataloknak hála olvashatnának a vakok
A GlovEye csapata egy amerikai verseny döntőjére készül, de előtte még itthon látássérültekkel tesztelték találmányukat.

A fejlesztés két részből áll: egy speciális, Braille-panellel ellátott kesztyűből és egy alkalmazásból, amely bármilyen, kamerával rendelkező okos eszközön futtatható. Az alkalmazás valós időben beolvassa az általa látható szöveget, és az egyes karaktereket Bluetooth kapcsolaton keresztül továbbítja a kesztyűnek, amit a felhasználó Braille-karakter formájában érzékel az ujján.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a felhasználó felhúzza a speciális kesztyűt és a fejére erősíti a mobilját, hogy annak kamerája rálásson a szövegre. Ezt követően pedig már csak húznia kell az ujját a szövegen.

Szerdán a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének épületében ünnepélyes átadót tartottak, amelynek keretében a látássérült vendégek már tesztelhették is a találmány prototípusát. A GlovEye következő együttműködő partnere a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára lesz, ahol augusztus folyamán helyeznek el egy kesztyűt.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A tüntetők blokád alatt tartják a Lánchidat

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.