Tech

Több erőszakot közvetít élőben a Facebook, mint gondolnád

Legalább 45 alkalommal közvetítettek élőben valamilyen erőszakos cselekményt – lövöldözést, szexuális erőszakot és zaklatást, gyilkosságot, rendőri erőszakot, gyermekbántalmazást, kínzást, öngyilkosságot, megkísérelt öngyilkosságot, vagy éppen egy vallomást – a Facebook Live 2015 decemberi indulása óta – derült ki a BuzzFeed elemzéséből.

Átlagosan havonta legalább két ilyen incidens történik a legnagyobb közösségi oldalon.

Az egyre nagyobb számű erőszakos és kéretlen élő közvetítés és videó kapcsán Mark Zuckerber Facebook-alapító annyit mondott, felülvizsgálják a kifogásolható tartalmak jelentésének és eltávolításának rendszerét. Ugyanakkor számítanak az 1,9 milliárd felhasználóra is, hogy minél előbb tudják ezeket törölni.

Mint májusban hozzátette, a moderátorok számát további 3000 fővel növelik a jelenleg 4500 főről.

Szakértők azonban attól tartanak, az emberek majd így akarják erőszakos tetteiket terjeszteni és halhatatlanná tenni a világ szemében.

A közösségi média által válhatnak majd a bűnözők hírhedtté, megkerülve a hagyományos sajtó szűrőit

– mondta Ray Surette, a Közép-Floridai Egyetem büntetőjogász professzora. Ráadásul az is sokat számít, meddig marad elérhető az erőszakos tartalom a közösségi oldalon: minél tovább, annál többen láthatják, és vehetik át a módszert.

Zuckerberg ugyan azt ígérte, azáltal, hogy 7500 főre növeli a moderátorok számát, gyorsabban fogják az erőszak tartalmakat eltüntetni, ahogy a hatóságokkal is együttműködnek – megelőzésről azonban nem esett szó.

A legösszetettebb terület az öngyilkosságok köre. Úgy hiszik, a közösségi háló segíthet megelőzni a tragédiát, egyrészt a jelentések által, másrészt a csoportok segítségével, harmadrészt a mesterséges intelligencia által be lehet azonosítani, ha valaki segítségre szorul, depressziós, öngyilkosságra utaló kifejezéseket használ, a képek tanúsága szerint árt magának.

Ennek szolgáltatába állítanák a Facebook Live-ot is, bár a jelenlegi moderátor csapat még nem a leggyorsabb. Amikor az amerikai Georgia-állambeli tinédzser élő közvetítette, amint öngyilkosságot kísérel meg, a Facebook csak akkor értesítette a helyi rendőrséget, amikor azok már kinn voltak a helyszínen. A lány barátai ugyanis látva az élő közvetítést, már hívták a hatóságokat. Ugyanakkor az, hogy nem történt nagy baj, annak volt betudható, hogy ment az élő közvetítés, és a közösség tudott rá reagálni.

Vannak biztató jelek tehát, de minden egyes héttel egyre biztosabb, hogy az erőszakos cselekmények élő közvetítésének problémáját teljes mértékig nem fogja tudni megoldani a Facebook, legyen akárhány moderátora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik