Tech

Letette egy gépagy a nehéz kínai matekérettségit

Az elvárásokat túlszárnyalva 70 százalékos eredménnyek végzett a kínai matek érettségin egy mesterséges intelligencia. Leginkább a nyelv finomságaival és a kétértelmű kifejezésekkel küzdött.

A kormányzati megfigyelők árgus szemeivel követve letette a kínai matekérettségit az AI-MATHS névre hallgató mesterséges intelligencia (AI). A hűtő méretű gép nagyjából húsz perc alatt válaszolt az algebrától a geometriáig terjedő kérdésekre. A maximálisan elérhető 150 pontból 105-öt szerzett.

Ugyan messze felülmúlta a várakozásokat, ez az eredmény nem elég, hogy a topegyemekre bekerüljön: ehhez 140 pont feletti tesztet kellett volna produkálni. Ugyanakkor érdemes megjegyezni, hogy a középiskolai hallgatók felénél jobb eredményt ért el.

A kínai gép vizsga közben Fotó: Xinhua

Az éves vizsga (gaokao) egyben a felsőoktatási intézményekbe való felvételi is Kínában. A világon az egyik legszigorúbb követelményeket itt támasztják a diákokkal szemben.

A mesterséges intelligenciának nem is a matematikai feladványokkal gyűlt meg a baja, hanem a nyelvi fordulatokkal. Olyan egyszerű mondatot nem tudott értelmezni, mint: “A tanárok száma kétszer annyi, mint a férfi diákoké”. Azaz a kínai nyelv finomságaival és a kétértelmű kifejezésekkel küzdött leginkább.

Ugyanakkor egyértelmű fejlődés figyelhető meg az AI tudásában: februárban még csak 93 pontot ért el a 150-ből, alulteljesítve a diákok 106 pontos átlagát.

A kérdésre ezen lépésekkel próbál válaszolni Fotó: Xinhua

A gépagy egy csengdui IT-cég és a pekingi Jinghua egyetem tulajdonában áll, egy nemzeti tudományos projekt keretében fejlesztik kormányzati támogatással. Egyetemek, kutatóintézetek, a kínai tudományos akadémia több mint 30 csapata dolgozik a projekten 2015 óta.

A cél, hogy a mesterséges intelligencia minél jobban megértse az emberi nyelvet, és képes legyen válaszolni is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik