Tech

A zsarolóvírust utánozva követelt több zsebpénzt

Dömös Zsuzsanna
Dömös Zsuzsanna

újságíró. 2017. 05. 19. 16:33

Kissé hihetetlen, de mókás történet azé a kínai kisfiúé, aki a WannaCry zsarolóéra hasonlító üzenetben próbálta rávenni apját: adjon neki több költőpénzt. Mivel az édesapa nem volt tisztában az internettel kapcsolatos pár alapténnyel, majdnem sikerült is neki.
Korábban a témában:

Nem sokan tartják valószínűnek, hogy egy nap zsarolóvírus (ransomware) zárolja fájljaikat, de azt még kevésbé, hogy az ajtón vár a baljós üzenet. A WannaCry kártevő múlt hétvégi ámokfutása megihletett egy kínai kisfiút is, aki az alkalmon kapva megpróbálta felduzzasztani a pénztárcáját.

A kisfiú nem a nyaralási fotókat zárolta, inkább a család energiaellátását vette célpontba – írta meg a történetet a kínai ThePaper. Az édesapa a helyi energiaszolgáltatónak jelentette a „hackelést”, panasza szerint a WannaCry kártevő megbolondította az otthoni, energiafogyasztást mérő digitális okosmérőit, ezért nincsen áram a lakásban.

Hazaérve arra lett figyelmes, hogy ahhoz hasonló üzenetet látott, amit az elmúlt hét során a zsarolóvírus több mint 200 ezer áldozata is – ám azt papírra nyomtatva, az ajtóra tűzve. (Igen, a történetnek itt kellett volna gyanússá válnia.)

Forrás: Weibo

Az üzenetben ez állt: „Az okosmérődet féreg fertőzte meg, és ez áramszünetet okozott. Ez más mint a többi: megpróbálhatod online keresni a megoldást, de garantálom, hogy a segítségem nélkül továbbra sem lesz áramod.

Természetesen ezért pénzt kell adnod még napnyugta előtt, ha nem, a váltságdíj duplázódik.”

A lapon szerepelt egy QR-kód is, ami a kisfiú elektronikus pénztárcájához vezetett.

A szolgáltató szervizeseket küldött a helyszínre, akik megállapították, hogy csak arról volt szó, valaki lekapcsolta a biztosítékot. Hozzátették az apukának: az okosmérők bár intelligensek, nem kapcsolódnak az internetre, így a vírust sem kaphatta el.

Az édesapa mérges lett a tréfa miatt, árulták el a szervizesek. Mint kiderült, a kisfiú először békés tárgyalás útján próbált több zsebpénzt kérni, de nem kapott.

Így kell csőbe húzni az internetre rácsodálkozó szülőket!

Forrás: Weibo
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Farkasszemet néznek a rendőrökkel.

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek