Tech

Hiába veszélyes, még mindig milliók használják az ősrégi Windowst

Torott-Windows-XP(1024x768).png (windows xp, törött, ablak, )
Torott-Windows-XP(1024x768).png (windows xp, törött, ablak, )
Évek óta nem támogatott a Windows XP, mégis több millióan ragaszkodnak hozzá: ez a harmadik legnépszerűbb asztali operációs rendszer. A sebezhető rendszer az egyik oka annak, hogy múlt hét péntek óta tarol a WannaCry zsarolóvírus.

A Microsoft 2014-ben szüntette meg a Windows XP operációs rendszer támogatását, ami azt jelenti, hogy azóta nem érkeznek biztonsági javítások és frissítést hozzá, a rendszer védtelen az újfajta támadásokkal szemben. Ennek ellenére még most is rengeteg gépen fut az elavult, már több mint 15 éves oprendszer, ez pedig nagy szerepet játszott abban, hogy a pénteken indult nagy zsarolóvírusos támadási hullám több mint 200 ezer áldozatot érintett 150 országban.

A redmondiak ezért meglepő lépésre szánták el magukat: május 13-án sürgősségi frissítést adtak ki a már nem támogatott Windows XP, Windows 8 és a Windows Server 2003 rendszerekhez, amelyre korábban még nem volt példa.

A NetApplications szerint a Windows XP jelenleg a harmadik legnépszerűbb operációs rendszer a világon, az asztali gépek 7,04 százalékán fut. Ez egyben azt jelenti, hogy többen használják, mint a Windows 8-at, a Linuxot és a Mac OS X bármelyik verzióját. Az aktívan támogatott Windows 7 és a Windows 10 szerencsére magasan vezet. Előbbi 48,5 százalékkal vezeti a listát, míg a 10-es rendszer az asztali gépek 26,28 százalékán fut.

Az öt legnépszerűbb asztali operációs rendszer:

  • Windows 7: 48,5 %
  • Windows 10: 26,28 %
  • Windows XP: 7,04 %
  • Windows 8.1: 6,96 %
  • Mac OS X 10.12: 3,21 %

Ez mennyi PC-t jelent?

Az elemzők szerint mostanra már több mint kétmilliárd PC-t használhatnak a világon, ezt alapul véve legalább 140 millió gépen futhat még mindig Windows XP.

A legnépszerűbb asztali OS-ek. Forrás: Netmarketshare

Ugyan a sebezhető Windows-rendszereket kihasználó WannaCry zsaroló terjedését sikerült lelassítania egy 22 éves brit szakembernek, nem sikerült teljesen ellehetetleníteni. Az Europol arra figyelmeztetett, hogy az ámokfutás a hét elején folytatódhat, mikor az emberek a hétvége leteltével visszamennek dolgozni. Ez a hétfőre várt nagy második hullám elmaradt.

Mégis, sok vállalatban használnak még elavult rendszerek vélhetően az okból, hogy az átállás költséges és időigényes. Mint kiderült, a brit kórházakban péntek este kialakult káosz is nagy részben köszönhető volt annak, hogy sok gépen futott még XP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik