Tech

F1: 104 éves kamerával örökítették meg a futamokat

Van valami egészen csodálatos abban, ha az egyik leggyorsabban fejlődő technikai sportágat valaki egy 104 éves fényképezőgéppel örökíti meg. És méghozzá nem is akárhogyan…

Joshua Paul amerikai fotográfus választása egy 1913-as gyártású Graflex 4×5-ös fényképezőgépre esett. A Formula 1-es futamokról tudósító fotóriporterek milliókat érő, villámgyors, digitális csodáit megfigyelve szinte játékszernek hat a filmre dolgozó, gépvázában összesen 20 képkockát befogadó Graflex.

Ennek megfelelően a fotósnak minden egyes felvételét gondosan meg kell komponálnia. Nincs lehetőség a törlésre: ami a filmre került, az ott is marad mindörökre.

Joshua Paul és a Formula 1 kapcsolata hosszú évekre nyúlik vissza. Az alapötletet egy 1969-ben kiadott magazin adta: az amerikai Indy 500-as versenyről készült felvételek elmosódottak, fokuszálatlanok, mégis varázslatosan hangulatosak voltak.

Paul ezt a világot szeretné megteremteni Graflex-ével és saját látásmódjával járva a Formula 1-es versenyeket. A 2013-as Spanyol Nagydíj óta persze rengeteg kép készült, melyek nem csupán a versenyautókat, de a „cirkusz” hangulatát, alakjait is egészen elvarázsolt formában tárja az érdeklődők elé.

A fotóművész – szerencsére – nem zárkózik el teljesen a modern világ nyújtotta lehetőségektől: a kész alkotásokat a Lollipop New York-i magazinban és Instagramon is megnézhetik.

Galéria
Joshua Paul elképesztő képei Forrás: Lollipop Magazin

Ajánlott videó

Olvasói sztorik