Tech

Azonnal frissítsen Windowst, ha nem akar a zsarolóvírus áldozata lenni

A pénteken indult támadáshullám a legjobb példa arra, miért érdemes komolyan venni az operációs rendszerek biztosági frissítéseit. Megmutatjuk, mit kell sürgősen letölteni, hogy ne váljunk mi is áldozattá.

Szemünk előtt zajlik, amiről eddig is beszéltek a biztonsági szakértők, de nem vettük elég komolyan – hatalmas kibertámadás hullám söpör végig a világ országain. Mindezt egy zsarolóvírus okozza, a WannaCry (másnéven WanaCrypt0r, WCry), ami a Microsoft Windows operációs rendszerek súlyos sérülékenységét használja ki. A sebezhetőségre áprilisban derült fény, amikor a Shadow Brokers hackercsoport kiszivárogtatta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) hackercsapatának eszközeit.

A Microsoft akkor közölte, hogy már márciusban kiadták azokat a patcheket, amik egyéb más kritikus javítások mellett tartalmazzá az NSA által kihasznált hátsó ajtók foltozását is. Így aki egy ideje nem frissítette a Windowst, annak érdemes azt sürgősen megtennie így két hónap után. A fontos fájlok listáját ebben a blogposztban gyűjtötték össze. Biztosra persze azzal mehetünk, ha a Windows Update-en keresztül mindig engedélyezzük a frissítéseket, azokat rögtön telepítjük.

UPDATE: Szombat reggelre a Microsoft sürgősségi javítást adott ki Windows Server 2003, Windows XP, Windows 8 verziókhoz is.

A Panda Security biztonsági cég szerint a vírus azért különösen veszélyes, mert hálózati féregként viselkedik, elég egyetlen számítógépre eljutnia, hogy utána a hálózatra kötött többi eszközt is megfertőzze. Így azok a cégek, akik elhanyagolták a rendszerfrissítést, fokozott veszélynek vannak kitéve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik