Tech

A brit kormány nekiment a pornónak

A brit kormány egyik legújabb, Digital Economy Act névre hallgató jogszabálya kötelezi a pornóoldalakat, hogy ellenőrizzék a látogatók életkorát, illetve lehetőséget biztosít az olyan weblapok azonnali letiltására, ahol extrémnek bélyegzett tartalom található.

Az extrém pornó alatt a törvény azokat a tartalmakat érti, amelyek realisztikusan ábrázolják a nemi erőszakot vagy az olyan szexuális cselekményeket, amik akár komoly sérüléseket vagy halált okozhatnak.

Az ilyen felnőtt videókat tartalmazó oldalakat azonnali hatállyal betilthatják az Egyesült Királyság területén, és jövő márciustól A Brit Filmcenzorok Tanácsa (The British Board of Film Censors) dönt arról, hogy mely oldalak tartoznak az extrém kategóriába, és kerülnek tiltólistára.

Szakértők szerint ugyanakkor a törvény a jelen formájában nem kivitelezhető normálisan, és a hatályba lépése ugyan eltüntethet néhány valóban kellemetlen portált, de jó eséllyel az extrém videókat tartalmazó weblapok mellett a normál pornóoldalak is a tiltás áldozatául esnek.

Myles Jackman, az online szólásszabadságért és adatvédelemért dolgozó szervezet, a Open Right Groups jogi igazgatója szerint „A szexuális cselekmény, ami akár halált is okozhat definíció túlságosan homályos és kiterjedhet akár olyan színlelt szexuális cselekedetekre is, mint a fojtogatás.”

Az Open Right Groups szóvivője szerint „A DEAct hatályba lépése könnyen a teljesen legális felnőtt tartalmak betiltásához vezethet – vagy az életkorellenőrzés elmulasztása miatt, vagy azért, mert a cenzorok tanácsa a portál tartalmának egy részét extrémnek bélyegzi.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik