Tech

Elkészült az olaszok új lopakodó vadászgépe

Elkészült az első F-35B Lightning II-es vadászbombázó repülőgép, amelyet nem a Lockheed Martin texasi üzemében gyártottak.

Elkészült az első F-35B vadászbombázó repülőgép – a sima F-35 Lightning II-es helyből fel- és leszállni képes változata -, amelyet már nem a Lockheed Martin gyártott, hanem Olaszországban, a Cameri melletti létesítményben szereltek össze.

A BL-1-es jelzést kapott repülőgép berepülése augusztusban kezdődik meg, majd november végén megkapja az olasz védelmi tárca küldöttsége.

Egy F35-C, egy F-35B és egy F-35A
Forrás: USAF

Az olasz haditengerészet a tervek szerint összesen 15 darab ötödik generációs, nehezen észlelhető kialakítású vadászbombázóval erősödik. A légierő pedig a 15 darab F-35B mellett 60 darab, hagyományosan fel- és leszálló F-35A változathoz jut majd.

A haditengerészet a generációs ugrást is jelentő Lightning II-esekkel váltja le a lassan veteránkorú AV-8B+ Harrier II-eseket.

Cameri a világ egyedüli gyáregysége, ahol az amerikain kívül Lightning II-eseket szerelnek össze. Az üzemből idén még két F-35A kerül ki: mindkettőt az olasz légierő kapja meg. A következő olasz F-35B leszállítását pedig 2018 novemberére ígérik.

Jelenleg már hét “hazai” Lighnting II-es repül olasz színekben: négy géppel kiképzést folytatnak az arizonai Luke légitámaszponton, míg három gép otthon, a Foggia melletti Amendola légitámaszponton repül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik