Tech

Másodpercek alatt bárkit megtalál a japán gépagy

A tokiói biztonságtechnika fokozottan készül a 2020-as olimpiára, derült ki a Hitachi egy új fejlesztése alapján.

Új részletek derültek ki a Hitachi új, mesterséges intelligenciával összekötött tömegbiztonsági rendszeréről. A rendszert pályaudvarokon, stadiumokban, repülőtereken, de akár bevásárlóközpontokban is remekül lehet alkalmazni.

A mesterséges intelligencia ugyanis a látóterébe érkező embereket folyamatosan szkenneli, a róluk begyűjthető információt elraktározza, s ezek alapján követi is az illető mozgását akár nagyobb tömegben is. Többek közt az életkor, nem, testmagasság, és viselet alapján különbözteti meg a személyeket, de figyeli azt is, hogy milyen táska, telefon vagy egyéb kiegészítő van nálunk, illetve hogy hogyan járunk. (A járásmegfigyelő algoritmusok már most is több repülőtér biztonsági rendszerét erősítik.)

A rendszerrel könnyen kiemelhetőek olyan emberek a tömegből, akik gyanúsan viselkednek és végig is lehet követni a mozgásukat a tömegben. Fel lehet használni arra is, hogy előre megadott kritériumok alapján megtaláljon adott személyeket, így akár egy elkóborolt gyermeket másodpercek alatt megtalálhat a mesterséges intelligencia – ebben a videóban pedig jól látszódik, hogy a gépagy könnyen képes azonosítani a megfigyelt emberek viselkedését és cselekedeteit is.

A hírek szerint a rendszer két éven belül landolhat az ezt igénylő cégeknél. A magánszféra védelmével foglalkozó szervezetek már most tiltakozásukat fejezték ki: nemcsak a megfigyelés módszere, hanem az extenzív profilozás miatt is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik