Tech

Augusztusban egymásnak megy Japán és Amerika

2015-ben Japán harcba hívta Amerikát, két évvel később sor is kerül az összecsapásra. Minderre szerencsére kontrollált körülmények között kerül sor, robotsportként.

Gépolaj-, szikra- és szervószagú csatára kerül sor amerikai és japán óriásrobotgyártók között. A piacteremtő háború helyett gépemberek között rendezett, takkra kiszámolt product placementes pankrátormeccsek jóval huszonegyedikszázadibb elemei a konfliktusrendezésnek, erre pedig újabb bizonyítékot kapunk – várhatóan idén augusztusban.

Ekkor csapnak ugyanis össze a két nemzet mechái – az amerikai MegaBots Mk. III-ja, illetve a japán Suidobashi hegesztette Kuratas. A MegaBots még 2015-ben hívta ki küzdelemre a Suidobashit, az azóta eltelt idő pedig az óriásrobotok fejlesztésével, illetve az ideális robotaréna kiválasztásával telt – a jelenlegi, augusztust behirdető videó sem árul el még több konkrétumot (ld. alább).

A 2015-ös kihívás óta a MegaBots csapata aktívan fejleszti robotját – ez akkor még 4,5 méter magas és 5,443 kilogramm súlyú volt, kétpilótás rendszere lánctalpakon tudott navigálni és ágyúgolyó méretű festéktöltetekkel volt felszerelve, az ehhez járó méretű kilövőegységgel. Mindehhez még egy Kickstarter-kampányt is indítottak, hogy ütőképesebbé tehessék mechájukat, ezzel 550,000 dollárt sikerült begyűjteniük, kollaboráltak a NASA mérnökeivel, az Autodesk fejlesztőivel is többek között, listájukról még Simone Giertz neve sem hiányozhatott. (Ami a teljes költséget illeti – a Mk III 2.5 millió dolláros költségvetésnél állt meg.)

A Kuratasról kevesebb adatunk van már, de annyi pont elég, hogy hasonló súlycsoportba helyezzük a Mk. III-vel – 4,500kg súlyról és 4 méter körüli magasságról beszélünk, amit egy ember irányít a pilótafülkében egy 3G érintőképernyővel, illetve egy Kinect-alapú kontrollerrel együtt, fegyverként egy 6000rpm-es sorozatlövő légfegyvert, egy vizespalack-löveget és egy tárgyak felemelésére tervezett extra kart kapott.

Kíváncsian tekintünk a küzdelem elébe (illetve inkább a részletek pontosítását várjuk), a csatának ugyanis számos kimenetele van: nemcsak a szórakoztatóipar és a hirdetők felé biztosítaná azt, hogy az ilyen jellegű események számos ponton képes lekötni a nézőket (és pénztárcájukat), hanem egyúttal a mecharajongók hosszú ideje lebegtetett kérdésére is választ adna. A kérdés, miszerint „a japán óriásrobotok a legjobbak-e” az elmúlt évtizedek animéit látva már nem is kérdés igazán, a mérnökökben erre felépülő versenyszellem viszont kifejezetten izgalmas irányokba tolhatja a robotharcokat legalább annyira, mint az ezek nyomán születő animéket is. Amíg meg nem születik egy #vernesteam vs. #gundam narratíva, szervóba szorulva várjuk az augusztust.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik