Tech

70 millió dollárt fizethet vissza az Amazon a felhasználóinak

Az online áruházóriás hamarosan visszafizeti azokat az összegeket, amit a mit sem sejtő gyerekek költöttek el mobiljátékozás közben a szüleik tudta és engedélye nélkül.

Kedden ért véget az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) és Amazon pere, ami azt követően indult, hogy rengeteg felhasználói panasz érkezett olyan szülőktől, akiknek a gyermekei mindenfélét összevásároltak az Amazon áruházából letölthető programokban, többnyire különböző mobiljátékokban.

Az online áruház alkalmazásboltja letölthető minden Androidos eszközre, illetve elérhető különböző Kindle-típusokon, és a panaszok jelentős része arra vonatkozott, hogy a rendszerből letöltött applikációkban a gyerekek számára túlságosan egyszerű vásárlást indítani, anélkül, hogy fogalmuk lenne róla, hogy mit is csinálnak.

Az FTC 2014-ben indított pert az Amazon ellen, és a bíróság tavaly megállapította, hogy a cég törvénytelenül terhelte meg a felhasználók bankszámláit. Az online áruház képviselői fellebbeztek az ügyben, amire a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság is fellebbezéssel reagált, de a felek április 4-én visszavonták a kereseteiket és megegyeztek, hogy befejezik a pert.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottság ezt követően kiadott egy nyilatkozatot, miszerint az Amazon hamarosan visszafizeti azokat az összegeket, amivel jogtalanul terhelték meg a felhasználók bankszámláit. Az FTC szerint 70 millió dollárról van szó, 2011 és 2016 között ennyi pénzt folyt be az alkalmazásokon belüli tranzakciókból.

Forrás: 24.hu

Az Amazon még nem kommentálta a per lezárultát, így jelen pillanatban még az sem világos, hogy milyen módon térítenék vissza a felhasználóknak a bíróság által jogtalannak minősített vásárlásokat.

A Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak nem ez volt az első sikeres pere ilyen ügyben, hiszen 2014-ben a Google-t és az Apple-t is bíróságra citálták, és a pereskedést követően a két vállalat 51 millió dollárnyi összeget fizetett vissza a felhasználóinak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik