Tech

Megtaláltuk 2017 website-ját, pedig még csak március van

Oktatószimulátor sosem volt még ennyire szórakoztató, mint a Rózsaszín Harsona, egyben vadul szabotálja a teljes bolygó munkamorálját. (Ergo, csak javasolni tudjuk.)

Nem tudunk nem tananyagként gondolni a Neil Thapen által fejlesztett Pink Trombone-ra. Az oldalon azt hallhatjuk-nézhetjük-próbálgathatjuk, hogy miként formálják a hangot és a beszédet az emberi hangképző szervek. A site segítségével végignézhetjük a levegő útját és bele is nyúlhatunk abba az egyes szervek működtetésével: a levegő a hangszalagok által bezárt résen, a hangrésen (glottis) keresztül áramlik ki a tüdőből – a hangszínt pedig a rezonátorüregek (orr-, homlok-, ékcsonti és arcüreg), illetve az ajkak, nyelv, fogak és pofák helyzetének kombinációja határozza meg.

A Pink Trombone oldalon a rózsaszínnel jelölt elemeket módosíthatjuk, amik az orr- és szájüreg, a szájpadlás, a nyelv és az ajkak állását szabályozzák, a levegő kiadásával pedig nem kell foglalkoznunk – az oldalt elindítva ugyanis azonnal megindul a modulálatlan emberi hang, ami a legjobban a fogászati kezelések azon pillanataira emlékeztethet minket, amikor beszélni akarunk, csak éppen úgy érezzük, hogy nincs mivel. (Ez a hang bármennyire szórakoztató, a saját torkunkból feltörve nagyon nem az, ennyivel azért szükséges árnyalnunk a helyzetet.)

A fenti videóból jól látni, hogy a szimulátort egészen jól és pontosan lehet használni hangképző szervi szimulációra – igaz, egy egér mögé szorulva, érintőképernyő nélkül csak egy hangképző szervre vagyunk kihatással, aki pedig elindítja a site-ot, fél-öt perc próbálkozással pontosan érteni fogja, hogy ez mennyire irreális és ugyanakkor mennyire szórakoztató.

A következőket érdemes tudni a felhőtlen boldogsághoz:

  • az always voice opció kapcsolja ki a hangot, erre pár perc után garantáltan szükségünk lesz
  • a voicebox opcióval az eredeti hang hangmagasságát és intenzitását szabhatjuk meg
  • a nyelv mozgatásával formálhatunk magánhangzókat
  • a szájüreg megkattintásával tudjuk szűkíteni azt, ezzel lehet réshangokat gyártani (ilyenek az f, v, sz, s, zs, stb.)
  • az orrüreg megkattintásával tudjuk megnyitni a velumot (lágy szájpadot), így a hangok az orron keresztül is áramolhatnak

Ajánlott videó

Olvasói sztorik