Tech

El lehet lopni ezt a pénztárcát, csak nem érdemes

Melyik pénztárcát nem szabad ellopni? Egyiket sem, de azt főleg nem, ami 90 decibellel kezd el üvölteni és nyomkövető is van benne.

A Woolet 2.0 nevű pénztárcával való ismerkedésnél zsigerből jön az első kérdés mindenkinél: mitől 2.0 és mivel lehet egyáltalán fejleszteni egy pénztárcát azon kívül, hogy tartósabbá tesszük, jobb anyagból készítjük el és több dolog fér el benne? Az elmúlt hónapok trendjeit nézve lehetne benne szenzor, ami számontartja, hogy mennyi készpénz van nálunk és mennyi a bankfiókunkban és ehhez képest küldené az értesítéseket, hogy miket vegyünk vagy ne vegyünk, esetleg szorulhatna belé mesterséges intelligencia vagy szülhetne nekünk kisebb pénztárcákat, amikben már van pénz. A Woolet a biztonságtechnikai oldalról fogja meg inkább a vásárlókat: sokkal kisebb eséllyel veszíthetjük el a tárcát és kisebb eséllyel is rabolhatnak ki minket, már ha ilyenünk van.

A megoldás egyszerű: a tárca Bluetoothon keresztül csatlakozik telefonunkhoz (Android és iOS platformokat támogat), ha pedig adott távolságnál távolabb kerül tőlünk, azonnal riasztást küld a telefonunkra, illetve 90 decibel hangerővel kezd el harsogni (egy nyomdagép, egy közelibb teherautó vagy egy izmosabb fűnyíró hangerejéről beszélünk). Könnyen trackelhető, vezeték nélküli (Qi-)töltővel is tölthető, Apple Watch okosórákkal is kompatibilis rendszerről beszélünk, amit ráadásul nem is tesz vastagabbá a beleépített elektronika – és igazi bőr pénztárcáról beszélünk mindezek mellett (amire többen nem gondolnának a fenti felsorolás után).  Ha valakit érdekel – ezen a linken tud tovább informálódni, illetve rendelni.

Persze amennyire izgalmas a koncepció, annyira megkérdőjelezhető – ha a tolvajok eddig nem úgy raboltak, hogy kivették értékeinket a tárcákból, majd eldobták azokat, akkor ezek után nagyobb eséllyel fognak így viselkedni, az elektronikát kiiktatni pedig tényleg két másodperc, ha tudják, hogy hol kell kisütni, jelzavarni vagy elharapni. A helyzetjelzővel felszerelt tárgyak ötlete mindezektől függetlenül azonban zseniális, az azonnali riasztás pedig pontosan ad annyi időt nekünk, hogy le tudjuk mondani a bankkártyánkat, mielőtt a tolvaj vad vásárlóberzerker módba vált. Egészen addig a pontig, amíg nem telefonunkkal együtt viszik el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik