Tech

Kamu pornóappokban úszik az internet

Androidos Pornhub-appot talált? Az mind az adatainkra és a pénzünkre pályázik.

Az ESET biztonsági cég egyik nemrégi jelentése szerint az internetről gyakorlatilag szüretelni lehet az Androidos készülékekre gyártott kamu PornHub-appokat, ennek pedig két fő oka van: az egyik az, hogy a Google appletöltő szolgáltatásán, a Play Store-on nem férhető hozzá semmilyen felnőtt tartalom (ez a jobbik ok), a másik pedig az, hogy az emberek hiszékenyen rákattintanak mindenre, aminek a végén azt hiszik, hogy még több pornó jön (értelemszerűen ez a rosszabbik).

A PornHubnak ugyan létezik hivatalos (és nem vírusos) appja Androidos készülékekre, de a Google fentebb említett szabályozása miatt ezt csak innen, a hivatalos oldalról lehet letölteni és ezzel egyidőben a biztonsági beállítások között engedélyezni kell azt is, hogy azonosítatlan forrásokból származó appokat is lehessen telepíteni. Ennek köszönhetően nem meglepő, hogy a pornófogyasztó felhasználók könnyebben (és figyelmetlenebbül) mennek utána alternatív PornHub-appoknak. Ezekről pedig a kipróbálás pillanatáig egyáltalán nem lehet megmondani, hogy működőképesek-e vagy roskadoznak-e a malwaretől (lopnak-e adatot, titkosítják-e telefonjunkat, zsarolnak-e minket, stb.). Ha az eddigiekből még nem derült ki: az összes ilyen app roskadozik. Az ESET beszámolója szerint az ilyen programok nem hajlandóak videókat lejátszani addig, amíg nem „futtattak le egy víruskeresést” (ld, fenti képünket), amikor pedig ezt kérjük tőlük, lezárják a készülékünket és csak 100 dollárnyi bitcoin befizetése után hajlandóak csak visszaadni a jogosultságainkat.

Mit tudunk ilyenkor csinálni?

Az első lépés mindig a prevenció, azaz ha tényleg biztosra akarunk menni, akkor csak a Play Storeból telepítsünk programokat és időről időre csináljunk biztonsági mentéseket a telefonunkon lévő adatainkról. Ha esetleg már belefutottunk volna a pofonba, akkor próbáljuk Safe Modeba felállítani készülékünket, ebben ugyanis az összes külső forrásból érkező appot blokkolja a készülék, így ezektől könnyebben meg is szabadulhatunk. Ha az app adminisztrátori jogosultságot adott magának, azt vissza kell vonnunk, mielőtt törölnénk és arra is fel kell készülnünk, hogy bizonyos károkozó programok előszeretettel sajátítják ki a képernyőlezárást is, ezt az Android Device Managerben tudjuk átállítani. Ha esetleg mégsem járnánk sikerrel, sóhajtsunk nagyot és állítsuk vissza gyári állapotába a készülékünket – legközelebb pedig legyünk óvatosabbak. Vagy inkább okosabbak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik