Tech

Mit tud rólunk a Facebook?

A Data Selfie névre hallgató ingyenes Chrome-kiterjesztés betekintést nyújt abba, hogy mit láthat a Facebook belőlünk. Összefoglaljuk: sokat.

A Hang Do Thi Duc és Regina Flore Mir által fejlesztett kiterjesztés minden érdekességétől függetlenül kifejezetten erős reflektorral világít rá arra, hogy mennyi adatot hagyunk magunk mögött és ebből a digitális lábnyomból a kellő algoritmusokkal mi mindent lehet kideríteni rólunk. Meglepően sokat, mutatnak rá a fejlesztők, akik a gépünkre lementett adatokat megfuttatják az IBM Watson gépi intelligenciáján, illetve az Apply Magic Sauce nevű gépi tanuló algoritmuson keresztül és ebből gyártják le az adatszelfinek nevezett összesítőt. (A biztonság és a transzparencia kedvéért személyes adataink tényleg csak a mi gépünkön vannak, a Data Selfie pedig nyitott forráskódú és a GitHubról le is kaphatjuk magunknak.)

A Data Selfie egyszerűen gyűjti adatainkat: azt figyeli, hogy mire kattintunk, mit gépelünk, mit nézünk és mennyi ideig tesszük mindezt. Az ezekből összegyűjtött személyiségprofil első körben nem lesz természetesen reprezentatív: hagyjuk pár hétig (vagy hónapig) futni a kiterjesztést, hogy lényegibb és a valósághoz közelebb álló információkat is láthassunk. A profil különböző, jól szeparált részekre bomlik: megnézhetjük napi és órás leosztásban, hogy mennyit és mikor nézelődünk, illetve gépelünk (kommentelünk) Facebookon, mely barátaink vagy követett oldalaink posztjain töljük a legtöbb időt és milyen kulcsszavak vagy nevek merülnek fel böngészésünk közben (illetve ezek mennyire merülnek fel pozitív vagy negatív szövegkörnyezetben). Megnézhetjük azt is, hogy aktivitásunk alapján milyennek tűnik politikai és vallási hovatartozásunk és milyennek tűnik személyiségünk a Big 5 modell alapján. Mindezek mellett a profil alján még arra is becsléseket láthatunk, hogy milyen vásárlási szokásaink vannak (ruhavásárlásnál a minőség, a stílus vagy a kényelem a fontosabb, mennyire befolyásolnak minket a reklámok, a közösségi média vagy a család, amikor vásárlunk, illetve mennyire vagyunk impulzusvásárlók), valamint mennyire foglalkozunk egészségünkkel, étkezésünkkel és a környezetünkkel.

A fejlesztők kihangsúlyozták: a felépített személyiségprofil nem pontos, de kellően felnyithatja szemünket azzal kapcsolatban, hogy milyen is az, amikor valaki évekig gyűjt rólunk adatokat és olyan jól védett algoritmusokat ereszt rá adatainkra, amik az ingyenesek projekteknél sokkal pontosabb szociológiai, pszichológiai és szokásbeli adatokat adnak rólunk.

A Data Selfie maga hiperegyszerűen működik: ide kattintva telepítjük, aztán nem csinálunk semmit vele napokig vagy inkább hetekig. Az összegyűjtött adatok a telepítést követő pár nap után már áttekinthetőek, de minél több ideig hagyjuk hízni az adatbázist, annál pontosabb képet kaphatunk magunkról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik