Tech

Csak találgatják a valóságot a Google képalkotó rendszerei

Bari Máriusz
Bari Máriusz

tech-újságíró, kreatív. 2017. 02. 09. 13:30

Nem, a Google képnagyító rendszere nem képes 8x8 pixeles viccből überszálkás felbontású profi fotót gyártani és nem is fejti vissza a pixeleket pontosan. De egész érdekesen közelíti meg a problémát.

Nézzük meg aprólékosabban a lenti képtáblázatot: balra a 8×8 pixeles szuperelnagyolt változatokat, jobbra azok eredetijeit láthatjuk, középen pedig azokat a variánsokat, amelyeket a Google Brain algoritmusa hozott létre. Kérdéses, persze, hogy hogyan születtek meg a tizenhatszor részletesebb képek, ha csak 64 pixelnyi információ van a képben: a válasz két különböző idegi hálózat működésében és összefonódásában rejlik.

Az egyik („kondicionáló”) hálózat az összehasonlításokat végzi: nagyfelbontású képek 8×8 pixelre lebutított változatait hasonlítgatja össze azzal a képpel, ami a mi birtokunkban van. A másik („prior”) hálózat valósághű és nagyfelbontású részletekkel dúsítja a kis felbontású képet. Csak hogy a portréfotóknál maradjunk: ha az algoritmus felnagyítja a 8×8 pixeles képet és megpróbál több részletet belehelyezni, megnézi, hogy milyen részletek jellemzőek tipikusan az ilyen jellegű (például arcokat ábrázoló) képekre – ha a kép teteje körül van egy barna pixel, az algoritmus könnyen hiheti azt, hogy az egy szemöldök maradéka, így szemöldökszerű részletekkel fogja majd azt kitölteni. A két hálózat eredményét a végén összefésüli egy algoritmus: és így születik meg az új, felnagyított és részletekkel feltöltött kép.

Tegyük hozzá: bármennyire is tűnhet ez működőképes megoldásnak, az így alkotott képek nem igaziak. Az, hogy a 8x8as képeket feldúsító részleteket képalkotói zsargonban csak hallucinációnak nevezik, elég jól utalnak arra, hogy a részletek csak találgatások. Mindez nyomozási, védelmi vagy megfigyelési vonalon számos kérdést vethet fel: ugyan egy töredezett kamerakép feldúsított változata segíthet megtalálni egy elkövetőt, könnyedén félre is vezetheti a bűnüldöző szerveket. A fejlesztés jelenlegi fázisában legalábbis még igen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Sandor Liu Shaolin reacts in the men's 5,000m relay short track speed skating A final event during the Pyeongchang 2018 Winter Olympic Games, at the Gangneung Ice Arena in Gangneung on February 22, 2018. / AFP PHOTO / ARIS MESSINIS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.