Tech

Minden érzékszervünkre hat az új japán VR-szoba

Playstation-alapú VR-kabint mutattak be Japánban. Nem sokkal több, mint egy VR-sisak egy 4D-mozi felszerelésével megspékelve, de legalább előremutató.

Lépésről lépésre haladunk előre az egyre valósághűbb virtuálisvalóság-élmény felé. Sokfrontos háborúról beszélünk, persze: legalább annyira kellene kijavítani a jelenlegi headsetek hányásra ingerlő és természetes szemmozgásunkat összezavaró működését (erről itt számoltunk be korábban), mint biztosítani azt, hogy fejmozgásunk mellett szem- és kézmozgásunkat is megfelelően érzékeli és implementálja a rendszer, de legalább ennyire fontos a teljes testes VR-ruhák bevezetése, a VR-élmény alapját adó mozgások standardjának megállapítása vagy a különböző, esetleges egészségügyi problémák kezelési módszere.

Korainak tűnhet tehát a Koei Tecmo most bemutatott VR-kabinja, a VR Sense, de bármennyire is gyerekcipőben jár a technika ahhoz az álomképhez képest, amelynek hiányzó pontjait fent részleteztük, kifejezetten előremutató – még ha nem is nagyon jelent többet egy-két órányi eseti játéknál azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak az otthoni felszerelést, remek esettanulmányokat és statisztikákat biztosít a jövőre nézve.

vr sense koei tecmo

A VR Sense hardveralapját a PlayStation 4 adja, amelyhez hozzákapcsolták a PlayStation Move és a PlayStation VR rendszereket is (az előbbi a kézben tartott mozgásérzékelőt és -kontrollert jelenti, az utóbbi a sisakot, csak hogy nagyon leegyszerűsítsük a magyarázatot). Ami a kabinbelsőt illeti: a kabin széke bármely irányba képes elmozogni, köré pedig számos olyan funkciót építettek be, amelyek környezeti hatásokat utánoznak. Ezekkel lehet például utánozni a szelet (vagy menetszelet, ha éppen lovagolunk vagy biciklizünk az alternatív valóságban), lehet változtatni a hőmérsékletet vagy utánozni az esőt. Mindezek mellett szagokat is érezhetünk, a hírek szerint az erdőtől a felperzselt csatatérig. Az “érintés funkció” ellenben nem az, amire gondolnánk – jelenleg csak annyit jelent, hogy átélhetjük, milyen érzés az a bőrünkön, amikor rovarok vagy kisebb rágcsálók másznak vagy rohannak át rajtunk.

vr sense koei tecmo

A Koei Tecmo tervei szerint a Sense kabinok nyáron kerülnek majd letelepítésre, jelenleg a cég a prototípusok tökéletesítésén dolgozik (például azok fokozott biztonságán, ezért is helyeznek majd el csomagtárolókat a kabinokon belülre). Jelenleg a prototípusok öt játékot képesek futtatni – nyárra valószínűleg a repertoár is bővülni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik