Tech

Megacams: semmi sem védi a webkamerás modelleket

A Megacams új szolgáltatása a legsanyarúbb és legzavaróbb módon veti elénk a soron következő privacy-problémát.

Az arcfelismerő szoftverek egészen addig okoznak problémákat, amíg lesznek rólunk fényképek az interneten (illetve, amíg lesznek kamerák, fényképezőgépek és szkennerek), úgyhogy kapaszkodjunk, precendesértékű problémák tucatjaira készülhetünk a közeljövőben. A soron következő illusztrációt a Megacams.me szolgáltatja: ezen az oldalon ha beadagolunk a rendszernek egy arcképet, az válaszként megmutatja, hogy a nagyobb, webcames modellekkel dolgozó felnőtt oldalakon mely modellekre hasonlít a legjobban a képen látható személy (a Megacams jelenleg a Livejasminen kívül a Chaturbate, Bongacams, Xlovecam és a Camgasm oldalakon regisztrált modelljei, kb. 180 ezer ember között keres).

Így, mondja az oldal, gyakorlatilag találhatunk magunknak valakit szexre egy privát szobában, aki nagyon is hasonlíthat arra az emberre, akire vágyunk. Ezt a mondatot a hosszú, aggasztó hatásszünet kedvéért hagyjuk itt.

A Megacams nem árulja el, hogy melyik cég arcfelismerő APIjával dolgoznak (érthetően, sok techcég nem akarja a brandjét pornográfiához kötni), de a témában megszólaló TechCrunch oldal úgy véli, hogy a Microsoft Cognitive Services (még pontosabban ennek Face APIja) rejlik a rendszer mögött – ezzel pedig már mi is talákozhattunk, ha rákattintunk arra az oldalra, ami az életkorunkat próbálja kitalálni, vagy arra, ami megkeresi, hogy melyik celebhez hasonlítunk a legjobban. (Az már egy másik dolog, hogy ez a rendszer jelenleg még nem a legkiforrottabb, 47% fölötti találati pontosságot nem is dokumentáltak még a Megacamsen az ezt tesztelő újságírók.)

Mindez már csak annak a fényében is kifejezetten aggasztó, hogy az internet kollektív tudata azonnal megkérdezi minden technológiával kapcsolatban, hogy „lehet-e pornóra használni”, majd akár igent, akár nemet kap válaszként, felhasználja rá. Tavaly augusztusban már beszámoltunk az orosz FindFace-botrányról (orosz fórumozók helyi pornószínésznőket találtak meg arcfelismerő technológiákat alkalmazva, majd megszellőztették adataikat), a Megacams pedig gyakorlatilag ugyanezt teszi lehetővé. A webes modellek személyiségét semmi sem védi jelen pillanatban a Megacams kereséseitől, ami pedig az általunk feltöltött képeket illeti – a rendszer arról biztosít minket, hogy azokat a feldolgozás után törlik szervereikről. Legalábbis, írni ezt írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik