Tech

Titkárnővé, társsá és baráttá válnak az autóink

Autózásra tervezett Skype-pal érkezik a Volvo 90-es széria.

Lehet, hogy baj, de attól még tény, hogy sokak számára ma már az autózáshoz szervesen hozzátartozik a vezetés közbeni kommunikáció is. Vannak, akik headseten keresztül trécselnek órákon át, mások az érintőképernyőt püfölik, és hamarosan eljöhet az idő, amikor tömegek fognak konferenciabeszélgetéseket folytatni a kocsiban.

A Volvo a 90-es szériájának tagjaival mindenesetre fontos lépést tett ebbe az irányba. Az autók ugyanis megkapták a Microsoft milliók által használt Skype for Business rendszerét, amelynek kezelése papíron pofonegyszerű a nagy méretű, jó képminőségű, műszerfal közepére épített érintésérzékeny kijelzőnek köszönhetően. Ennek használatával például egyetlen pöccintéssel lehet csatlakozni a konferenciabeszélgetésekhez, menedzselhetőek a privát hívások, üzenetek. Azaz elméletileg egy csomó irodai tevékenység elvégezhető, amivel nyilván rengeteg idő spórolható meg, főleg ha valaki a dugó közepén üldögél, és nem tudja hasznosan elfoglalni magát.

A Volvo egyébként aktívan együttműködik a Microsofttal a Cortana nevű intelligens személyi asszisztens fejlesztgetésében is. Ez többek között képes a hangfelismerés alapján beazonosítani a használóját, ennek alapján figyelmeztetni a feladataira, felolvasni a neki szóló üzeneteket, és adott esetben válaszolni is a feltett kérdésekre. A két cég szerint az ilyen és ehhez hasonló megoldások már a közeljövőben alapvetően megváltoztatják a közlekedési szokásokat, és az autók szerepét az emberek mindennapi életében is. Szóval arra számítanak, hogy a jármű nemcsak egy néma szolga lesz, aki elvisz ide-oda, hanem egyben titkárnő, társ és barát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik