Tech

Egy Chromebook, ami valószínűleg nem fog felrobbanni

A CES-en, a vlág legnagyobb szórakoztató-elektronikai showján szerdán bemutatta a Samsung a legújabb Chromebookjait. A cég mobil-üzletága mostanában annyira nincs jó bőrben, kicst megviselte őket, hogy már minden repülőn bemondják, hogy ha Samsung Note 7-ed van, azonnal szólj, mielőtt még felrobban. És ahogy a CES-en elmondottakből kiderül, még mindg nem igazán tudják, miért is robbannak fel a telefonjaik.

https://www.instagram.com/p/BLppvnvjPle/

De most nem feltétlenül erről van szó, mert a Samsung robbanós telefonjai és a most bemutatott Chromebookok között csak egy hasonlóság van: A stylus, az apró toll, amit ki lehet húzni a készülék házából, hogy aztán a képernyőre írjon vele az, akinek hajlama van az ilyesmire.

Ez egyébként az első olyan Chromebook, aminek a képernyőjére lehet majd tollal jegyzetelni.

Ja, várjunk, mi is az a Chromebook?

Ezek olyan gépek, amelyeken nem Windows fut, hanem a Google operációs rendszere, ami gyakorlatilag maga a Chrome böngésző. Így sokkal olcsóbban sokkal gyorsabb gépeket kapunk, mert úgyis mindenki csak a Chrome-ot használja, nem kell alatta vesződni a Windows futtatásával is.

#SamsungChromebookPro is a convertible 2-in-1 that features an S Pen : The #ChromebookPro features a 12.3-inch QHD display with a resolution of 2,400 x 1,600. The display utilizes a 3:2 aspect ratio for more enjoyable web browsing and productivity work, and the rotating hinge allows the screen to be folded back 360-degrees so you can use it as a tablet. In regards to its internals, the Chromebook Pro is packing in two Cortex A72 cores and four A53 cores. Additionally, the Pro will come equipped with 4GB of RAM, 32GB of storage that can be expanded via an SD card, and two USB Type-C ports. All of this is housed in a rather attractive full-metal casing, and with a weight of just 2.38-pounds, the Chromebook Pro shouldn't wear you down too much while carrying it around with you. The Chromebook Pro runs Chrome OS, so you've got access to the Google Play Store and all of the Android apps you're already familiar with on your phone and tablet. Samsung's Chromebook Pro is currently available for pre-order on Adorama with a price tag of $499, and considering everything the Chromebook Pro is bringing to the table, that's not a bad price at all.

A photo posted by Rajorsi Roy Chowdhury (@rajorsi) on

Most együtt dolgozott a Google és a Samsung, aminek az lett a vége, hogy a Google Keepben, a cég jegyzetelős alkalmazásában lehet már tollal jegyzetelni, és van benne egy olyan szoftveres trükk is, ami kiszámolja, merre fogjuk tovább húzni a tollat.

Ez pedig azért fontos, mert az ilyen gépek legnagyobb hibája, hogy nem azonnal írnak, mint a papír és a toll, hanem van pár tizedmásodpercnyi eltérés a toll meghúzása és a vonal megjelenése között. Ez pont elég ahhoz, hogy azt érezzük, nem papíron jegyzetelünk. Ezen kívántak javítani (Helyes.). Mondjuk egyelőre még csak a Keepen belül működik, de állítólag lassan kiadják majd a szoftverfejlesztőknek az API-t, amivel más appokba is bele lehet majd pakolni.

Egyébként a Chromebookokon már az androidos alkalmazások nagy része is simán fut, így tényleg nem hiányzik semmilyen windowsos program, főleg, hogy a Chrome alkalmazásboltja is tele van appokkal.

Két gépet mutattak be, a Chromebook Plust és a Chromebook Prot. Utóbbiban lesz csak toll, de van még egy alapvető különbség. A Plusban csak mobilokra optimalizált processzor van, így érthetően lassabb lesz, mint a Pro. Amivel egyébként – már a nevéből is kiderül – hogy az Ipad Pro-val szeretne versenyezni a Samsung. Ahhoz szintén van digitális toll (pénzért, nem ám ingyen) és a képernyője is nagyjából ugyanekkora.

Nincs viszont rajta asztali Chrome, ami vitathatatlanul a legjobb internetes élményt nyújtja jelenleg.

A két gép akksija nyolc órát bír majd, legalábbis az ígéretek szerint. Azt még nem tudni, mennyibe fognak kerülni.

A CES-en a 24.hu is ott van, itt tekintheti meg a Huawei borzasztóan fiatalos telefonjáról készült videónkat, itt pedig egy másik dolgozatot az okosdolgokról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik