Tech

Egyszerű és mégis zseniális védelem a bringásoknak

A Volvo egy speciális spray segítségével tenné mindig láthatóvá a bicajosokat.

Nagyvárosban kerékpárral közlekedni nem egy életbiztosítás, még akkor sem, ha az ember különböző védelmi rendszerekkel szereli fel magát. Volt itt már a témában automatikusan felfújódó, személyes légzsák, az úttestre feltűnő lézersugarakat vető lámpa, és persze az autógyártók is több mindennel próbálkoznak.

Most ismét közülük talált ki valamit, de ez eddig a legegyszerűbb és elsősorban a megelőzésre összpontosít. A Volvo egy Life Paint elnevezésű spray-jel látná el a bringásokat, ami sötétben mozgó karácsonyfává alakítja át őket. Az anyagot ruhára, a hátizsákra, vagy a sisakra érdemes (a vázra például nem annyira) felvinni, mivel ezeken a felületeken érvényesül legjobban a fényvisszaverő hatás.

volvo_lifepaint

A spray nappal láthatatlan marad, éjszaka azonban eltéveszthetetlenül jelöli, hogy egy kerékpáros közeledik.

A Volvo szerint a spray azért nagyszerű, mert a fényvisszaverő részecskéit egy olyan ragasztó komponenssel kombinálták, ami nem marad örökké a felületen. Az anyag normál használat mellett nagyjából egy héten belül lebomlik, amit persze az olyan körülmények, mint az eső, a hó, vagy bármilyen egyéb csapadék, befolyásolhatnak.

A LifePaint tehát elsősorban textilen, vagy műanyagon hatásos, ezért a Volvo szerint nem csak a kerékpáron, vagy annak használóján, hanem bármilyen olyan felületen is érdemes használni, ahol fontos a láthatóság. Így rá lehet fújni a babakocsi külsejére, a gyerekek hátizsákjára, sőt, akár egy kutyapórázra, vagy annak nyakörvére.

A spray nem csak egy koncepció, hanem konkrét árral rendelkező, megvásárolható termék. A Volvo oldaláról egyelőre csak Angliában szerezhető be 13 fontért (közel 5 ezer forint), de remélhetőleg hamarosan más országokban is elérhetővé teszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik