Tech

A tablet még mindig nem halott

Legalábbis az LG szerint biztosan nem, az év utolsó napjaira ugyanis egy új csúcsmodellt villantottak.

A tablet egyre többek szerint olyan, mint annak idején a netbook, csak kicsit hosszabb kifutással. Amikor ugyanis az okostelefonok az iPhone és az első androidos készülékek megjelenése után már általánosnak és közkedveltnek kezdtek számítani, a gyártók úgy gondolták, mi lenne, ha ugyanezt a technológiát megnövelnék 8-10 hüvelykes méretre, hogy a számítógép és a mobil között félúton legyen egy plusz kategória böngészéshez és egyszerűbb feladatok elvégzéséhez.

Az iPad első generációi sikeresek is voltak rendesen, és az androidos gyártók is belehúztak (a Windows meg szokás szerint lekésett), de aztán valahogy mégsem lett a tabletekből akkora nagy durranás, mint az okosmobilokból. Épp ezért azt lehet észrevenni, hogy a hagyományos táblagépekből (tehát a 8-10 hüvelykes kijelzőből álló, mappa méretű, érintőkijelzős modellekből) valahogy egyre kevesebb érkezik. A gyártók inkább rámentek a különféle hibrid megoldásokra, tehát olyan modellekre, amik valamilyen szinten laptopként is működhetnek (például fel-lecsatolható billentyűzettel, kifordítható érintőkijelzővel és egyebekkel).

Viszont ha egy-egy nagyobb gyártó még megvillant egy klasszikus tabletet, az azt jelenti, hogy a kategória még nem halott: most az LG mutatott be egy újdonságot.

lg-g-pad-iii-001

Az LG G Pad III 10.1 nevéből könnyen kiolvasható a kijelzőméret (igen, 10,1 hüvelyk), de azért tudni róla több mindenfélét is. Az érintőkijelző 1080p felbontást tud, alatta pedig egy 1,5 GHz-en ketyegő, nyolcmagos processzor dolgozik 2 GB RAM és 32 GB belső tárhely társaságában. Az előlapon és a hátoldalon egyaránt 5 megapixeles kamerák figyelnek, szóval mondjuk ne ezzel akarjuk elkészíteni a következő World Press Photo díjas képünket, de szelfizésre és videós csevegésre több, mint elég ennyi. Az eszközt 6000 mAh kapacitású akku hajtja, jelenleg 6.0.1-es Androidot futtat, és a Wi-Fi mellett 4G hálózatokra is felkúszik (persze csak akkor, ha belehelyezünk egy SIM kártyát is).

Amint látható, egy középkategóriás eszközről van szó, ami út közbeni filmnézésre, netezésre jó leginkább, valamint átlagos hardverigényű droidos játékok futtatása is belefér. Egyelőre csak Koreában került a boltokba 107 ezer forint környékének megfelelő áron, de a gyártó szerint 2017 elején más piacokon is felbukkanhat, ráadásul egy érintőtollal felszerelt nagytesó kíséretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik