Tech

Megtalálták az internet térképét 1973-ból

A gyerekekről szívesen mutogatnak babakori, sőt akár méhen belüli fotót a büszke szülők. Most találtak egy ilyet az internetről is.

Pár napja röppent fel egy meglepő kordokumentum David Newbury Twitter-feedjében. Newbury édesapja, Paul Newbury a hetvenes években a korabeli egyik vezető számítástechnikai intézetnek számító Carnegie Mellon sorait erősítette, ennek ismeretében pedig nem meglepő a tény, hogy az akkori internet felépítésén és bővítésén dolgoztak éppen. Az egyik dokumentum pedig pont ezt mutatja be: azt a hálózatot, ami A TELJES INTERNET volt 1973 májusában. És egy teljes A4-es lapra ráfér.

Az eredetileg katonai felhasználásra készült ARPANET hálózat kezdeti pontjai mellett (Stanford, UCLA, Utah, UCSB) már láthatjuk a keleti irányú terjeszkedés nyomait (Case Western, Carnegie Mellon, Harvard, MIT), megjelennek a kormánylaborok (Lawrence Berkeley National Lab, illetve a katonai Aberdeen Ballistic Research Lab) és a privát kutatószervezetek (pl. a Xerox).

Ahogy a kép megjelent a Twitteren, a beinduló beszélgetésben egyre többen kezdtek el kapcsolódó anyagokat posztolni, például azt a térképet, amely a fenti hálózat földrajzi elhelyezkedését is mutatja.

Photo credits: NASA
Photo credits: NASA

Dene Barker pedig az internet 1969 decemberi térképét is posztolta, ami után kötelező érvénnyel írjuk elé az egy perces néma tiszteletadást:

Ehhez képest egy 1977-es scan már sokkal szétágazóbb hálózatot mutat, olyannyira, hogy már nem is biztos, hogy az összes akkori kulcsállomás szerepel rajta.

Photo credits: The Computer History Museum
Photo credits: The Computer History Museum

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik