Tech

Jogi botrány: amit az Evernote-ban írsz, az nem marad titok

Január második felétől mindenki jobban teszi, ha a kenőpénzeit nem ezzel a népszerű jegyzet- és dokumentumkezelő szolgáltatással tartja nyilván.

Az Evernote egy sokak által kedvelt eszköz arra, hogy a különféle eszközökön, a világ minden táján készült jegyzeteinket, doksijainkat, meg úgy egyáltalán mindent, amit virtuális post-itek mintájára szeretnénk eltárolni, összegyűjtse, és bárhol elérhetővé tegye számunkra. Viszont most elég sokan visszavettek a rajongásból világszerte, amikor a szolgáltatás frissítette az adatvédelmi politikájára vonatkozó részleteket, melyben jelzi, hogy élni fog néhány olyan eszközzel, melyek a gépi tanulást segítik elő. Ezzel alapvetően nem is lenne az égvilágon semmi probléma, csakhogy mindez együtt jár azzal is, hogy
mostantól a cég melósai elviekben bármilyen irományunkba betekinthetnek.Mindez természetesen valamivel szebben van megfogalmazva hivatalosan, hiszen az Evernote arra hivatkozik, hogy innentől emberi felülvizsgálatra is sor kerülhet, bár nem csupán ez az egyetlen ok, amiért simán beleolvashatnak a jegyzeteinkbe.

Az eljárás 2017. január 23-án lép életbe, és állítólag elkerülhetetlen, hogy emberi szemek is vizslassák az írásainkat. A gépi tanulási folyamatnak egyébként részét képezi az, hogy elemzi a jegyzeteinket, melynek köszönhetően fejleszthető a keresés, illetve adatokat kaphatunk arról, hogy miként készítünk listákat. Ám azt, hogy mennyire hatékonyak a gépi folyamatok, csak emberi közreműködéssel lehet ellenőrizni. Ez persze alapesetben nem azt jelenti, hogy innentől kezdve az Evernote összes alkalmazottja jegyzeteket fog olvasni, de néhányan biztosan.

Elvileg azonban az Evernote lehetőséget biztosít arra, hogy kikapcsoljuk a gépi tanulást, de Adron Buske rávilágított Twitteren, hogy ez valójában nem jelent semmit.

Az adatvédelmi szabályok szerint az alábbi esetekben tekinthetnek bele a jegyzetekbe az alkalmazottak:

  • ha úgy gondolják, hogy megszegtük a felhasználási feltételeket,
  • problémamegoldó jelleggel, a szolgáltatás kezelése és fejlesztése érdekében,
  • a felhasználóik jogvédelme, vagy személyes biztonsága érdekében,
  • jogszabályi követelményeknek való megfelelés érdekében, amit bírósági határozatok, idézések vagy kormányzati kérések befolyásolnak

Amint látható, a felsorolásban szereplő második pont bármire ráhúzható, de azért nem eszik ilyen forrón a kását, mert aki nem szeretné, hogy illetéktelen szemek olvassák a jegyzeteit, az titkosíthatja őket, ám ez az átlagos felhasználók táborában nem nevezhető szokásos eljárásnak.

Forrás: Lifehacker és Evernote

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik