Tech

Az új Bluetooth maga lesz a csoda

Elkészült a szabvány legújabb, 5. verziója, ami jövőre elhozza a Kánaánt.

Ha persze más is legalább annyira örül élete megkönnyítőjének, mint mondjuk én. Csodálatos fejlődés szemtanúi lehetünk egy olyan világban, ahol a 4G, a mesterséges intelligencia, a deep learning, a virtuális valóság, a szuperszámítógépek, és a chat botok uralkodnak.

Merthogy a Bluetooth-ra szükségünk van és szükségünk is lesz.

Ez a vezeték nélküli technológia köti össze a headsetet a mobillal, zenélhetünk egy hangszóróval, vagy csatlakozhatunk az autó beépített Bluetooth fejegységéhez. A szabvány igazgatására, fejlesztésére létezik egy Bluetooth Special Interest Group nevű társaság, aminek a tagjai együttműködve igyekszik jobbá ás hatékonnyá tenni a technológiát.

A csoport még nyáron jelentette be, hogy elkészültek a legújabb, 5-ös névre hallgató verzió technikai paraméterei, most pedig azt is tudjuk, hogy véglegesítették a dokumentációt, elindulhat az ilyen modullal szerelt eszközök gyártása.

Tessék, ez például egy Bluetooth-szal működő fogkefe
Tessék, ez például egy Bluetooth-szal működő fogkefe

A Bluteooth 5 legfontosabb tulajdonságait főleg a legutóbbi, 4.2-es képességeivel összevetve lehet jól bemutatni. Az új verzió ugyanis:

  • kétszer olyan gyors (2 Mbps vs. 1 Mbps),
  • négyszer akkora a hatótávolsága,
  • és nyolcszor annyi adat átvitelére képes.

Ezek az előnyök elsőként persze a mindennapokban használt eszközöknél fognak jelentkezni. Mert például a korábbi 10 méteres hatósugár hirtelen 40 lesz, azaz még egy nagyobb lakásban sem fog megszakadni a kapcsolat két eszköz között. Az adatok átküldése is fontos tényező, amivel kapcsolatban fontos részlet, hogy a teljesítmény növelése nem fogja jobban meríteni az akkukat.

Ja, és visszafelé, a korábbi verziószámú modulokkal is kompatibilis lesz.

A szuper Bluetooth a dolgok internete (IoT) területén fog sok újdonságot hozni, mert sokkal könnyebb lesz kialakítani egy rendszert egy házon, épületen belül. A szenzorok több fűtési adatot tudnak majd átküldeni a mobilnak, a köztük való távolság nem lesz probléma, és tökéletesen illeszkedni fog az addigi rendszerekhez is. A másik terület, ami profitálni fog belőle, az az úgynevezett „Bluetooth beacon” piac. Ezek olyan állomások, amelyek ezzel a technológiával sugároznak információt a vevőknek az üzletekben, a mozilátogatóknak, vagy egy konferencia résztvevőinek.

A Bluetooth 5 eljövetelére várni kell, hiszen egyrészt ki kell jönniük az ezzel ellátott kütyüknek, a felhasználóknak pedig kell azokat vásárolniuk, vagyis legkorábban 2017 első felében indulhat meg a térhódítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik