Tech

Nagy dolgokat tud ez a mini videós kütyü

A time-lapse filmek készítése nagyon látványos és hatásos tud lenni, amihez semmit nem kell tenni, csak bekapcsolni a kamerát, beállítani a megfelelő felvételi módot, és már záporoznak is a képek a megadott sűrűség szerint, amit utána már csak egyetlen jól irányzott mozdulattal be kell szerkesztenünk az adott videóba.

Ja, hogy mi is az a time-lapse? Az egyik legjobban kinéző videós trükk a világon.

Biztos mindenki látott már ilyet, csak legfeljebb nem tudta, hogy így hívják. Ez az a módszer, amikor egy stabil helyre állítjuk a kamerát, és arra “utasítjuk”, hogy bizonyos időközönként lőjön el egy fotót. Ezeket aztán manuálisan mi magunk, vagy jó esetben a kamera / telefon szoftvere összefűzi, és a végeredmény egy gyorsított felvétel egy egyébként viszonylag hosszú időszakról. Például ilyen:

Vagy ilyen:

A Nest Aware mini-kamera felhasználói az Engadget szerint hasonló jóságokat követhetnek majd el szinte automatikusan az új “instaclip” funkciónak köszönhetően, aminek nagyon röviden az a lényege, hogy egy jól megírt algoritmus akkor kapcsolja be-és ki a time lapse módot, amikor történik valami a kamera előtt, így lényegesen egyszerűbbé válik az operatőr dolga. Tehát ha mondjuk beteszünk egy ilyen kamerát a nagyszobába, és elindítjuk ezt a figyelő üzemmódot, a jószág akkor kezd el rögzíteni, amikor valaki bejön a helyiségbe, és addig készíti a felvételeket, amíg az illető ott mókol. Ezáltal a végeredményben nem lesznek hosszú, unalmas időszakok, amikor csak a mozdulatlan teret bámuljuk.

Ettől függetlenül természetesen manuálisan is meg lehet adni a kezdés és a zárás időpontját, ám ha megtaláltuk a megfelelő intervallumot, pillanatok alatt elkészül a végleges anyag, amit rögvest meg is oszthatunk, hogy mindenki lássa, mennyire profik vagyunk. A Nest bemutató videója nagyjából önmagáért beszél:

Ennél azért sokkal többre jó

Valójában azonban a Nest kamerájának nem az a funkciója, hogy time lapse felvételeket készítsünk vele, sokkal inkább az, hogy megfigyeljen egy adott helyiséget, és az általa látott dolgokat akár a telefonunkon is megtekinthessük. A lényeg ugyanis az, hogy a kamera azonnal bekapcsol, amint mozgást érzékel, és a telefonunkra küldi a képet, ahol megnézhetjük, hogy éppen miféle mozgás történik abban a helyiségben, ahová a kamerát telepítettük.

Mi több, akár Android TV-n egyszerre több kamera képét is bámulhatjuk, és a Nest szerint hamarosan elérhető lesz a funkció az Apple TV-re is, ellenben mindkét eszköz operációs rendszerén, tehát Androidon és iOS-en is üzemeltethető az alkalmazás, mely megmutatja a kamera képét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik