Tech

Van, amiben a robot lassan jobb, mint az ember

A táblás játékok után az egyik legnépszerűbb e-sport címmel próbálkozik a DeepMind gépagya: retteghetnek a koreai csúcstartók, a gép már a Starcrafttal játszik.

A Google alá tartozó brit AI-kutató cég, a DeepMind már márciusban a hírportálok élére került azzal az idegi hálózattal, amely megverte a világ legjobb go-játékosát, a dél-koreai Lee Sedolt, aki csupán egyetlen meccset tudott nyerni a többit zsinórban uraló gép ellen. A cég még tökéletesebb gépi intelligenciát akar fejleszteni, úgyhogy ennek érdekében új játékot választottak: a táblás játékok után a következő mérföldkő az e-sportok egyik klasszikus neve, a PC-s stratégiai játékok egyik etalonértékű darabja, a StarCraft, ennek is a második része. Az ezzel kapcsolatos bejelentést a játékért felelős Blizzard éves megarendezvényén, a Blizzconon tették meg a DeepMind és a Blizzard szakemberei.

zerg starcraft

Nem csoda, hogy a go után a StarCraft a következő – a játékban ugyanis számos különböző döntési folyamat elmélete és gyakorlata ötvöződik az erőforrások mikromenedzselésétől kezdve terepfelkutatásig és harci taktikákig, mindezek pedig úgy vannak tálalva, hogy a játékra gondolhatunk memóriatesztként legalább annyira, mint alkalmazkodási próbaként is. Mindez pedig ideáis környezet mesterséges intelligenciák és idegi hálózatok tesztelésére: az itt megjelenő problémák és megoldások sokkal közelebb vannak a valós világ feladataihoz, mint a sakkban vagy góban előforduló jelenségek. Oriol Vinyals, a DeepMind kutatója (mellesleg korábban vezető spanyol StarCraft-játékos) elmondta: azokat a képességeket, amelyekkel egy szervetlen intelligencia képes megbirkózni a StarCraft jelenségeivel és szabályszerűségeivel, könnyen át lehet vinni a mindennapos gyakorlatba is. Az pedig, hogy egy AI megtanulja végigvinni a játékot (illetve képes ellenfelek ellen játszani), a játék szempontjából is hasznos – emberszerűbb ellenfeleket ugyanis legalább annyira lehet majd finomhangolni az ilyen idegi hálózatokból, mint személyre szabott edzőket. Is.

Az emberszerűbb gépi agyak pedig kifejezetten izgalmas felütésnek ígérkeznek, a mostani AI ugyanis korántsem úgy viselkedik, mint egy emberi játékos. Ismeri a teljes pályát, tehát annak ismeretében hozza döntéseit (míg egy emberi játékosnak első körben fel is kell derítenie azt, amire így időt és beküldendő egységeket kell pazarolnia); döntéseit adatokból hozza úgy, hogy nem kell egy grafikus felületen, interfészen vagy térképen vizuális jelekből szűrnie, illetve döntéseket hoznia, mindezen döntéseket pedig gyakorlatilag szimultán képes végrehajtania, nem limitálja az emberi gondolkodás sebessége vagy a szem-kéz koordináció.

A Blizzard és a DeepMind jövő év első negyedévében tervezi publikálni azt a környezetet, amelyben az összes érdeklődő AI-kutató közreműködhet. A StarCraft II grafikáját olyan szintűre egyszerűsítik, amelyet a gépi tanuló környezetek is egyszerűen képesek feldolgozni és egy olyan fejlesztőkészletet is publikálnak majd az érdeklődőknek, amin keresztül idegi hálózatok vagy robotok tudják majd begyűjteni az egyes játszmák adatait. Mindezek mellett a Blizzard a StarCraft II-játszmák felvételeit is beadagolják majd a mesterséges intelligenciáknak, akik pont úgy fognak tanulni, mint az emberek nagy része – vizuális információból.

Persze a kísérlet nem csak arról szól, hogy bemutassák: hihetetlen jól tud játszani egy robot-agy. A játéknál messze fontosabb, hogy a gépi intelligenciát egyre bonyolultabb feladatok elé állítják, hogy végül már ne a hagyományos mesterséges, előre sejthető döntéseket hozza, hanem szinte emberszerűen viselkedjen. Az persze más kérdés, jó-e ez nekünk, és ehhez elég csak a Terminator filmekből ismert Skynetet például állítani, de azért bízzunk benne, hogy az emberszerűen gondolkodó gépek épp az emberiség javát szolgálhatják majd. Persze csak akkor, ha már kijátszották magukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik