Tech

Jó mobilos fotók sötétben? Lehetséges? (X)

A telefonunkon található kameralencse ugyanis általában túl apró ahhoz, hogy sötétben is elég fényt tudjon beengedni és rögzíteni. Erre nyújt megoldást a dual kamera, amely a Huawei P9 okostelefonon például a legendás kameragyártó Leicával együttműködésben készült. A dual kamera két 12 megapixeles lencséből áll, amelyek egyszerre működnek, és ugyanazt a képet rögzítik. A dolog különlegessége, hogy a P9 egyik lencséje fekete-fehérben rögzíti az adott képet, ezért sokkal több részletet örökít meg és 200 százalékkal több fényt rögzít, mint egy színes fotókat készítő (RGB) lencse. A képek készítésénél a kamera monokróm lencséje a formák és körvonalak részleteiért felel, míg színes párja a színinformációkat rögzíti. Az így készített képet a telefon kamerája szoftveresen összekombinálja, így a végeredmény egyszerre lesz gyönyörű színes és részletgazdag is.

Bársony Bence Instagram oldala
Bársony Bence Instagram oldala

Éjszakai fotózási módok

Ahhoz, hogy még jobb fotókat készíthessünk sötétben is, az okostelefonok kamerái általában kínálnak erre külön funkciót is. A Huawei P9 kameráján például külön éjszakai fotózási módot is választhatunk. Először érdemes stabilizálni a kamerát egy kis állvánnyal, ezután kiválaszthatjuk az ISO módot, valamint beállíthatjuk a 1/4 és 32 másodperc közötti zársebességet. Hosszú exponálás alatt figyelemmel is kísérhetjük a Huawei P9 képernyőjén, hogy hogyan rögzít a dupla lencse egyre több és több fényt. A kijelzőn eleinte látható sötétségből lassan kialakulnak a részletek, és megállíthatjuk az exponálást amint megkaptuk azt a képet, amit szeretnénk.

Ezzel a hosszú záridős módszerrel a P9 fényfestés módját beállítva izgalmas fényfestéses képeket is készíthetünk, ha zseblámpával a levegőbe rajzolunk a lassan exponáló kamera előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik