Tech

Nincs többé hamis zene

Bárkiből zenészt csinál a Roli Blocks szintetizátor, amit apró darabokból pakolhatunk össze és nem kell hozzá több hely egy kávézóasztal felénél, kezdték hírül adni a lelkesebb techportálok. Tegyük oda gyorsan: nem így van. Zenészt ugyan nem csinál (ahhoz ugyanis sok évnyi rutin meg tapasztalat kell), viszont már az is kifejezetten zenei lesz, amit első próbálkozásunk alkalmával gyártunk vele – ez pedig az amatőrök szempontjából több, mint lelkesítő.

Az is tény persze, hogy az apró elemekből összepakolható hordozható zenegyártó rendszerek sem számítanak annyira újdonságnak. Körülbelül kétévente szembejön egy újabb ötlet, amiben vagy apró modulokat kell egymás mellé pattintgatnunk, vagy reaktív felületre tett blokkokból tudunk hangtereket képezni – ilyen volt a Reactable, a Synthor, a littleBits, vagy éppen a Patchblocks. Mitől újabb a spártai egyszerűséggel és fantáziával elnevezett Blocks és hol menti meg a hálószobazenészek (vagy éppen a profik) életét? A bemutató videóban látszik talán legjobban.

A Blocks a fenti videóban is látható ún. Lightpad nevű érintőfelületekkel dolgozik. Ezek nyomás- és érintésérzékenyek, úgyhogy nem csak lejátszani tudunk egy adott hangmintát azzal, hogy a LED-fényekkel jelölt területre koppintunk, hanem annak jellegét is befolyásolhatjuk azzal, hogy milyen erősen ütünk rá a felületre, illetve a nyomva tartást követően miként mozgatjuk az ujjunkat (a velocity-sensitive meg az aftertouch ismerőitől utólag is elnézést kérünk a magyarázatért). Egyszerre összesen négy darab Lightpadet lehet egymás mellé pattintani – a kapcsolódásért hardverileg mágnesek felügyelnek, kapcsolatilag Bluetooth, szoftverileg pedig a cég Noise nevű appja, amely egyelőre csak iOS-en fut, ezen keresztül tudjuk az egyes lightpadek működését és funkcióit beállítani és szabályozni.

A rendszer nagyszerűsége azoknak fogja magát igazán adni, akik előszeretettel lógtak el mindent, aminek köze volt a zeneelmélethez, a Blocks ugyanis alásegít azoknak, akik nem ismerik a hangnemeket és az előjegyzéseket. Sem. A Noise appban ugyanis nem csak azt állíthatjuk be minden egyes érintőfelület esetén, hogy milyen hangnemben szóljanak, hanem azt is, hogy csak a hangnemnek megfelelő hangok legyenek lejátszhatóak, így sosem fogunk félreütni. (Sőt, azt is beállíthatjuk, hogy a teljesen vaktában leütött hangokat tempóra igazítsa.) Gombnyomásra akkordokat is beállíthatunk szimpla hangok helyett, ami, tegyük a kezünket a szívünkre, koncert közben egészen jól is jöhet.

roli blocks

Az egyes lightpadek 4 órát bírnak egy töltéssel, amihez USB-C csatlakozót kaptak. Jelenleg csak két kiegészítőt lehet kapni hozzájuk: a fentebb is látható Live Block és Loop Block kiegészítőkkel olyan gombokat kapunk a kontrollerek alá, amelyekkel könnyebb loopolni, illetve élő fellépésekhez használt funkciókat kapunk közvetlenül az ujjaink alá. A készítők nem csupán amatőröknek szánják az eszközöket, elmondásuk szerint Grimes és a Wu-Tang Clanból elhíresült RZA is kifejezetten lelkes a Blocks moduljaival kapcsolatban.

Több információt a Blocks oldalán találhatunk – a Ligthpadek 179 dollárért, a Live és Loop blokkok 79 dolláros áron szerezhetőek be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik