Tech

Orbán vagy Gyurcsány? Szavazz és kérdezz!

Csupa eldöntendő kérdés vesz körül minket. iPhone vagy Android? Tél vagy nyár? Nagy mell vagy kis mell? Mutatunk egy stílusos szavazó-alkalmazást, amivel csak pár kattintásba kerül egy kérdés.

Egyszer érdekes lenne arról készíteni egy statisztikát, hány eldöntendő kérdést teszünk fel naponta, de szinte biztos, hogy többszámjegyű lenne az eredmény. Kezdve reggel attól, hogy “Drágám, kávé vagy tea?”, folytatva azzal, hogy “A kék inget vagy a bordót?”, majd “Délben vagy egykor legyen a meeting?”, végül pedig “Tényleg megnézed a meccset, vagy inkább bebújsz mellém az ágyba?”, folyamatosan bombáznak minket is ilyenekkel, és mi magunk is kérdezünk. Bár persze sok kérdés nem szűkíthető le két válaszra, a leggyakrabban mégis eldöntendő formában érdeklődünk, hiszen ezzel már némelyest a magunk szájíze szerint irányítjuk a válaszadót. Ez vagy az? Igen vagy nem?

Az internetes, közösségimédiás világban meg aztán főleg záporoznak a kérdések, amit a legkönnyebben persze még mindig úgy lehet feltenni, hogy írunk egy új Facebook bejegyzést nagy kérdőjellel a végén. De még itt is bejöhetnek a trollok, vagy akár egy olyan komment, miszerint “nem lehetne mégis inkább egy harmadik opció?”, szóval kell valami stílusos, frappáns és villámgyors lehetőség arra, hogy megkérdezzük mondjuk a címben foglalt alapvetést: Orbán vagy Gyurcsány?

A fenti kérdést egy OneClickBattle nevű oldal segítségével dizájnoltuk meg, mindössze egyetlen perc alatt (az ingyenes regisztrációt is beleértve). A folyamat gyermekien egyszerű. Ha még nem ismer minket a weboldal, egy gyors regisztrálás szükséges (név, e-mail cím, jelszó és ennyi). Az ingyenes változatban naponta egy kérdést alkothatunk meg, a havi öt dolláros fizetős verzió több kérdést és részletesebb testreszabást ígér, de mostani “gyors és hatásos kérdezősködés” jellegű célunkhoz teljesen elegendő az alap-változat is.

Ezután a Dashboard (Vezérlőpult) Create Poll (Szavazás készítése) linkjére kell böknünk, és itt megadni a két lehetséges választ (nálunk ez ugyebár Orbán és Gyurcsány volt), valamint a hozzájuk tartozó színeket (naná, hogy naranc és vörös lett), aztán bumm, lehet publikálni. Ezután, ha a Vezérlőpulton a My Polls (Saját szavazásaim) részre vetjük tekintetünket, ott figyel a kérdéshez tartozó csík, ami már eleve olyan színű, mint ami a szavazás jelenlegi állása. Mi magunk is szavazhatunk egyet, amúgy kedvcsinálónak, de egy IP címről csak egy szavazatot enged a rendszer, tehát csalni nem lehet.

orban-vagy-gyurcsany-narancs-vagy-piros-002

Ezután vagy elküldjük a szavazás aloldalának címét azoknak, akiket meg akarunk kérdezni, vagy egy kis beágyazó kódsor segítségével beemeljük a kérdést a blogunkba vagy weboldalunkba, mint ahogy mi is tettük odafent. Aztán csak vissza kell nézegetnünk a Vezérlőpultra időnként, hogy lássuk, mi az állás. Nem állítjuk, hogy a hazai választásokat és nemzeti konzultációkat is ilyen egyszerűen kéne megoldani ahelyett, hogy ilyen kacifántos kérdéseket tesznek fel, miszerint “Az emberek nagy többsége támogatja azt az ötletet, amelyben az emberek nagy többsége úgy gondolja, hogy lehetséges, hogy az emberek nagy többsége szerint a menekültek elveszik a munkánkat, és bár Brüsszel szerint ez nem igaz, de az emberek nagy többsége mégis, szóval az a kérdés, hogy hány éves a kapitány?”… Na jó, de. Valahogy így kéne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik