Tech

Új videós őrület jön Facebookra

Mark Zuckerberg saját kutyáján szemléltette, mit tud a Prisma apphoz hasonló segéd.

Először iPhone-on, aztán pedig Androidon is nagy siker lett a Prisma nevű alkalmazás, amit legtöbben Instagrammal kötnek össze azért, hogy kis fotóikat különféle művészeti alkotásokká változtassák. Az app mögötti technológiával már évek óta kísérleteznek, a Google is jól elszórakozott vele. A lényege az, hogy az alapul szolgáló képeket gépi tanulással felturbózott mesterséges intelligencia veszi kezelésbe, és különféle módokon eltorzítja, így lesznek egy sima szelfiből szürrealista festmények, vagy épp eltorzított fejű ufók.

Úgy tűnik, most a Facebook is ráharapott a dologra, de ha Zuckerbergék valamit elkezdenek, azt sosem csinálják félgőzzel. Épp ezért a művészetet és gépi intelligenciát keverő megoldást a facebookos videókkal kapcsolják épp össze. A végeredmény a tervek szerint olyasmi lesz, mint amit a Prisma használatakor már megszoktunk, csak most sikerül mindezt mozgóképes formában is megvalósítani.

Ugyan az alkalmazásnak még nincs végleges neve, egyelőre “style transfer” néven hivatkoznak rá, de Mark Zuckerberg saját Facebook oldalán már mutatott egy érdekes előnézetet abból, hogy is állnak a dologgal. A cégvezető pulija, Beast főszereplésével készült kisfilm egyelőre némelyest “darabos”, de már most úgy néz ki, mintha egy vízfestékkel készült animációt látnánk.

Arról még nincs végleges információ, mikor kerül be a Facebook szolgáltatásai közé a videóbizgeráló megoldás, ahogy azt sem tudni, az itt bemutatott festék és ecset hatását keltő effekt mellett, a Prismához hasonlóan lesznek-e további választható effektek, vagy részletesebb beállítási lehetőségek.

Arra viszont már most felkészülhet mindenki, hogy ha beindul a videóeffektezős buli, egy ideig mindenki ilyen formában tálalja majd az összes alapvető életeseményét a fogmosástól a vacsorán át a vécézésig. Majd csak kibírjuk valahogy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik