Tech

Érkeznek az igazi hologramos kijelzők

Mindenki emlékszik még Leia hercegnő hologramjára, ahogy segítséget kér Obi-wantól. Most már végre a valóságban sem kell ilyesmihez üvegfelület vagy speciális kalitka, a Holovect valóban a levegőbe vetít.

A hologramos technológiára a legtöbben talán azóta vágynak, amikor R2D2 a Csillagok Háborúja első részében megjelenítette a segítséget kérő Leia hercegnőt. Azóta eltelt jó pár évtized, de a helyzet az, hogy még mindig ez az elképzelt technológia volt a legjobban működő megoldás, a valóságban csak különféle közelítő módszerek, segédeszközöket igénylő hologram-féleségek léteztek. Eddig. Az a Holovect nevű projekt viszont, ami a Kickstarteren már össze is gyűjtötte magának a szükséges mennyiségű dollárt, messze nem csupán egy fantáziadús elme kitalációja, hanem létező valóság, bár persze még ennek is van hová fejlődnie.
A Holovect különlegessége, hogy semmiféle kijelzőre nincs szüksége, így tulajdonképpen valóban a levegőbe vetített, 3D-s képről van szó, pont mint a filmben.A hologram megjelenítése úgynevezett volumetrikus vektorképekkel történik, melyeket tényleg a szabadba vetít a szerkezet, ugyanakkor őrületesen bonyolult ábrák megjelenítésére még nem alkalmas, de így is nagyon előremutató. Hasonló dolgot tudott ugyan korábban a Volume nevű készülék is, de mégis alapvető különbségekkel, így többek között az egy doboz, míg a Holovect objektumai úgymond a levegőben jelennek meg. Sőt, mi több, előbbi nem is közösségi finanszírozással jött létre, hanem már előrendelhető állapotban van, illetve érte 1199 dollárt kell fizetni, míg  a Holovect 750 dollárról fog startolni, de csak azoknak, akik a korai szakaszban már támogatták a projektet. Ugyanakkor a Volume az áráért átfogja a telkes színspektrumot, ellenben a Holovect ilyet csak az 1800 dolláros kivitelével tud nyújtani.

holovect

A szerkezet működése nem túl bonyolult, hiszen tulajdonképpen annyi történik, hogy a 3D-ben tárolt koordinátákat rajzolja ki, ráadásul ezeket egészen könnyű létrehozni, így tulajdonképpen bárki bármikor megjelenítheti vele a fejében kigondolt ábrákat. A hologramok nem csak úgy lebegnek a levegőben, hanem elforgathatóak, mozgathatóak, így akár azt is megnézhetjük, hogy amit 3D-ben szeretnénk kinyomtatni, az hogyan fog mutatni a valóságban. Ügyes, és ezt azok is tudják, akik a kért 45 000 dollár helyett már most, 23 nappal a kalapozás lezárulta előtt bedobtak a közösbe 47 218 dollárt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik