Tech

Odafigyeléssel és spórolással ünnepeld a netes vásárlás napját

A pénz elköltésének egyik legjobb helyszíne az internet, mondjuk, hogy mire kell közben figyelni.

Október 7. nemcsak az Amáliák miatt emlékezetes nap, hanem azért is, mert ekkor van az Internetes Vásárlás Napja. Erre 2011 óta minden évben sor kerül, az akció célja pedig minden esetben a figyelemfelhívás arra, hogy a neten vásárolni sokkal jobb, mint a tömegben nyomorogni egy aktuális, kuponakciós napon valamelyik bevásárlóközpontban.

Eltérő terepek, hasonló szabályok

A vásárlás ezen formájának több előnye is van, amit mostanra talán nem kell külön hangsúlyozni. Nem köt a nyitvatartási idő, a kínálat otthon, kényelmesen, a kanapén ülve is böngészhető, a webshopok mostanra rugalmas, tervezhető házhozszállítási rendszerrel várják az embert, és ha a költségeket egyszer összehasonlítanánk, akkor kiderülne, hogy egy termék beszerzése elektronikusan sokkal kevesebb pénzt és időt emészt fel.

Bár a netes vásárlás a magyarok között is egyre népszerűbb, még mindig sok tévhit, félreértés, félelem lengi körül ezt a témát. Mielőtt konkrét tippekkel, tanácsokkal szolgálnánk, első körben azt érdemes fejben tartani, hogy a netes vásárlás során ugyanazokat a szabályokat kell betartani, mint a fizikai boltok esetében.

Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, nagy baj nem lehet

Ha az ember egy rossz megvilágítású, kétes eredetű, romlott, vagy rossz minőségű termékeket árusító boltba téved, valószínűleg azonnal kifordul onnan. Ha az eladók válaszra sem méltatják, az árak nincsenek egyértelműen feltüntetve, és fizetéskor a blokk, vagy a számla említésekor barátságtalan pillantások érkeznek a pult másik oldaláról, akkor ez nem az a hely, ahol vásárolni kell.

Az internet ugyanígy működik, ami kiegészül pár speciális körülménnyel, tanáccsal:

  • Ha a webshop elérhetősége nincs feltüntetve, ha az üzemeltetőről, a vállalkozásról nem lelhetők fel információk, akkor az már gyanús. Minden ilyen oldalnak pontos, jól értelmezhető adatokkal kell szolgálnia a vásárló felé.
  • Keressük a megbízható, már névvel bíró, ismerősök által is ajánlott oldalakat. Ha egy soha nem hallott, furcsán alacsony árakkal dolgozó webshop jön szembe, ott már lehet, hogy nem stimmel valami.
  • Ne dőljünk be a sürgetésnek! A netes vásárlás sokszor impulzusokon alapul, így a cikk mellé elhelyezett számláló is elsősorban arra irányul, hogy azonnal megvegyük, pedig valószínűleg fél nap elteltével is bőven lesz belőle.
  • Érdemes használni az ár-összehasonlító oldalakat, hogy képben legyünk egy-egy termák árával kapcsolatban. Logikailag ide tartozik az is, hogy nem kell sietni, kapkodni, beleugrani egy termék megvételébe, mert könnyen lehet, hogy máshol jelentősen olcsóbb. Tulajdonképpen ez, az árak összevetésének lehetősége a netes vásárlás egyik nagy előnye és találmánya.
  • A technikai jellegű tanácsok legfontosabbika, hogy csak olyan oldalon szabad vásárolni, amely a biztonságos SSL kapcsolatot használja. Ez a weboldal címének elején látható https:// karaktersor mutatja és jelenti azt, hogy az ide-oda közlekedő adatainkba más nem olvas bele.
  • Mindig gyanakodjunk, ha egy fizetési, vagy regisztrációs felületen túl sok, és egyébként nem jellemző adatokat kérnek tőlünk. A cím, telefonszám, e-mail cím hármason kívül minden további (bankszámla, bankkártya adatok, személyes iratok száma, TAJ, adóigazolvány, stb.) megadása nem szükséges, és ha mégis kérik, akkor ott nem szabad vásárolni.
  • Jelszó nélküli WiFi kapcsolat mellett tilos a vásárlás, s még inkább tilos jelszavakat, PIN kódokat, bankkártya információkat megadni egy vásárlás során.
  • Fizetéskor nem kell félni a bankkártya használattól, de nem árt óvatosnak lenni. Érdemes alszámlát vezetni, ahhoz kártyát rendelni és azon mindig annyi összeget tárolni, amennyire éppen szükség van. Javasolt a virtuális kártya, vagy olyan alternatív fizetési megoldások használata, mint a PayPal.

Végül fontos adalék, hogy ha nem teszik a termék, akkor a vásárló 14 napon belül elállhat attól, visszaküldheti a terméket és a pénzét is jogosan kérheti vissza. Mindez egyedül a zárt csomagolással ellátott higiéniai termékekre, a hang-, illetve képfeltételt tartalmazó CD-kre, DVD-kre, illetve számítógépes szoftverekre nem vonatkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik