Tech

Trónok harca: megérkezett minden rajongó vágyainak netovábbja

A regényciklus első része 20 évvel ezelőtt jelent meg, ennek megünneplésére olyn változatot adtak ki belőle, ami minden igazi rajongónak kötelező.

A könyvet azonban senki ne keresse papír-formátumban, pont az benne a lényeg, ami túlmutat a nyomtatott változaton. A Game of Thrones: Enhanced Edition ugyanis e-könyv, melyet George RR Martin és az Apple együttműködésének gyümölcseként adtak ki tegnap, és már el is érhető az iBooks piactéren. De a különlegessége nem csak annyi, hogy nyomtatás helyett digitális formátumú, hanem az a tonnányi interaktív extra, amivel telepakolták.

Egyrészt elolvasható benne egy részlet a következő kötetből, a The Winds of Winterből – egy olyan kivonat a még ismeretlen kiadási dátummal rendelkező könyvből, amely eddig csak az író saját weboldalán jelent meg egy rövid időre. Ezen kívül találhatunk olyan karakter-leírásokat, amelyek mindig megjelennek, ha a könyv olvasása közben megjelenik az adott szereplő, és rákattintunk a nevére. Így például sokkal könnyebben eligazodhatunk az epikus ciklus kismillió neve között. Szintén különleges, hogy a könyvbe beépítették az író megjegyzéseit is, ezeket követve úgy olvashatjuk újra a művet, mint amikor egy filmet a készítők audiókommentárjaival nézünk meg.

tronok-harca-extra-002

George RR Martin szerint ez a kiadvány is jelzi, hogy a könyvkiadás új korszakába léptünk.

A digitális könyv az olvasók számára lehetőséget ad arra, hogy minden olyan gazdag, kiegészítő információt elérhssenek, amiről eddig talán nem is tudtak. Ez az extra kiadás, amelyek csak az iBooks-on elérhető, olyasmiket is tartalmaznak, mint a családok címerei, családfák és szószedetek. Ha valami nem tiszta, vagy bármiről többet szeretnél tudni, minden ott van egy kattintásnyira. Csodálatos új lépcsőfok ez a könyvek világában.

Akiknek megtetszik ez az új, sokkal gazdagabb kiadás, nem kell aggódniuk, hogy csak egyszeri extráról van szó. Az első rész után október 27-én érkezik a Királyok csatája, majd december 15-én a Kardok vihara is hasonló formátumban. A negyedik és ötödik könyv (Varjak lakomája, Sárkányok tánca) ugyanígy felturbózott verziója pedig 2017 februárjában és márciusában várható.

Persze extrák ide vagy oda, a rajongók nagy része már a legújabb részre kíváncsi, amelyrúl az idei év elején is csak annyit lehetett tudni, hogy Martin még bőven dolgozik rajta. A HarperCollins kiadó közleménye erre most is csak annyiban tér ki, hogy “semmi sincs véglegesítve, de majd jelzik a pontos megjelenési dátumot”. Szóval addig marad a HBO-n futó sorozat, és a folyamatosan megjelenő, felturbózott e-könyv sorozat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik