Tech

Veszélyes celebek fertőznek a neten

A McAfee idei gyűjtése szerint Amy Schumerrel kell a leginkább vigyázni.

A vírusok, malware programok, netes átverések egyik legintenzívebb hajtóereje az ismert emberekkel, sztárokkal összefüggő keresések. Elég csak egy pillantást vetni a Google Trends toplistáira, amelyekből azonnal kiderül, hogy a netezők nagy többsége nem a töketlen fecske repülési sebességére és nem is az urdu nyelv karakterisztikájára, hanem popénekesekre, színészekre, komikusokra, és valóság show szereplőkre kíváncsiak.

Ez a Schumer veszélyes is lehet

A rosszindulat programok írói ugyanúgy olvasgatják ezeket a listákat, így érthető, hogy ha minél nagyobb körben terjeszteni szeretnék a kódjaikat, akkor olyan témába kell azokat csomagolniuk, amelyekre az emberek maguktól rákeresnek. A celebek világa erre tökéletesen megfelel, ezért is vizsgálja az Intel, illetve annak tulajdonában lévő biztonsági cége, a McAfee, hogy melyik évben mely celeb a legveszélyesebb biztonsági szempontból.

A 10 éve készülő gyűjtés idei listájának első helyét Amy Schumer foglalja el. A stand-up előadásairól, vígjátékairól ismert színésznő, producer Hollywood egyik legnagyobb sztárja, így aki rákeres a nevére, az 16 százalékos eséllyel futhat bele egy rosszindulatú alkalmazásba, vagy szoftverbe.

Íme, a lista, amelyen olyan nevek szerepelnek még, mint a 2. helyezett Justin Bieber, Will Smith, vagy Rihanna. (Tavaly Armin van Buuren volt az első.)

McAfee_celeb_malware

Az utóbbi években megváltoztak a televíziózással kapcsolatos szokások, egyre többen szakítanak a hagyományos, kábel alapú, előre meghatározott műsorrendet kínáló tévé előfizetésekkel, ami miatt még több veszély merülhet fel. Ha például az Amy Schumer kulcsszó mellé odatesszük a „torrent” kifejezést is, akkor az a bizonyos 16 százalék azonnal felugrik 30-ra, hiszen ezeket vírusokat előszeretettel helyezik el torrent állománynak látszó csomagokban.

Intelmek malware ellen

Vágül jöjjön pár tanács arra vonatkozóan, hogy mire figyeljünk egy-egy fájl letöltése, vagy oldal meglátogatása előtt, közben:

  • Gondolkozz, mielőtt klikkelsz: ez tulajdonképpen a józan paraszti ész szekció, vagyis mindig bizonyosodj meg róla, hogy a megnézni kívánt oldal oda tartozik, ahova gondolod, és valóban azt töltöd le, amit szeretnél.
  • Vigyázz a torrenttel: ha (nyilván) jogtiszta tartalmat töltenél le ezzel a módszerrel, akkor csak biztos forrásból tedd és futtatás, kicsomagolás előtt vizsgáld be egy víruskeresővel
  • Ne add ki a személyes adataidat: a cégek, szolgáltatók soha (tehát soha!) nem kérnek bankkártya adatokat, otthoni címet, személyes okmányok számait, illetve ha felhasználó nevet, jelszót adsz meg, akkor figyeld, hogy ezt ne valami hekkelt, furcsa végződéssel ellátott weboldalon tedd.
  • Használj biztonsági szoftvereket: sőt, ezek közül is olyat érdemes, ami párhuzamosan több készüléken is képes egyidejűleg védelmet nyújtani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik