Tech

Önvezető autó helyett itt az önvezető szék

Állni bárki tud, de úgy ülni, hogy közben bármikor haladni képesek előre...na, az már tudomány!

Talán nincs is már olyan messze az a nem túl szimpatikus állapot, amit a Wall-E című animációs filmben láttunk. Ebben ugyebár minden egyes ember úgy néz ki, mintha egy beszélő pufidzseki lenne, és mindenki egész nap csak a székében hever, ami viszi ide-oda, mert mozogni már nem nagyon képes. Illetve nem is igazán akar.

A Nissan ProPilot Chair egy önmagától közlekedő szék, ami a japán gyártó szerint leginkább arra jó, hogy csökkentse a stresszt az életünkben, például azzal, hogy helyettünk áll sorba, míg mi ellazult állapotban ülünk benne. Ez azt jelenti, amit a terméket felvezető videóban is láthatunk, miszerint a székek maguktól mennek előre, ahogy fogy a sor, majd pedig mikor feláll belőlük a gazdájuk, szépen “visszasétálnak” a sor végére. Mindezt úgy tudják megtenni, hogy egy kamerát építettek beléjük, és ahogyan az utakon a távolságtartó elektronika működik, ugyanúgy tájékozódnak és navigálnak a székek is.

A ProPilot név a japán piacon sikeres Nissan Serena hozadéka, ami az előtte lévő autóhoz igazodva fékez és kormányoz. Ugyanezt csinálja a szék is, és bár kissé erőltetett a gyártó részéről, de szerinte így a sofőrök kevésbé stresszesek, amikor autózás helyett sorban állnak a postán, bankban, fodrásznál, akárhol. Aki személyesen szeretné kipróbálni a széket, nyugodtan megteheti, és ehhez csak annyi kell, hogy ellátogat a Nissan főhadiszállására Jokohamába, és belehuppan az egyik ilyenbe.

Bár először megnéztük, esetleg nem aludtuk-e át az őszt és a telet egészen április elsejéig, a termék tényleg létezik, bár valószínűleg nem arra tervezték, hogy valóban ilyennel legyen tele minden postahivatal és kormányablak várója. Inkább egy jópofa promóciós eszköz a Nissan önvezető autós törekvéseihez – és lássuk be, tényleg ötletesebb, mint a sokadik tévéreklám.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik