Tech

Ez az ősrégi Commodore 64 még mindig működik

Alig látszik ki a szutyokból, a mai napig melózik és köszöni szépen, jól van.

Ami a mobiloknál a Nokia 3310, az a számítógépek esetében a Commodore 64-es. Mindkét eszközt a mai napig vallásos tisztelet övezi, fénykorukban letarolták a piacot, alapvető hatással voltak a világunkra és megvan az a jó szokásuk, hogy nagyjából elpusztíthatatlanok.

Mindezt fényesen bizonyítja a Commodore 64 amerikai Facebook oldalán feltűnt fotó, amit egy rendesen leharcolt, de a mai napig működőképes C64-et ábrázol. A kép egy gdanski autószerelő műhelyben készült, ahol a szakik 25 éve folyamatosan ezzel végzik a kardántengelyek kiegyensúlyozását.

Szóval van egy negyed évszázada megállás nélkül melózó számítógép, ami a ráöntött olaj, kosz, és állítólag itt-ott látható galambürülék ellenére hibátlanul végzi a munkáját.

Sőt, ez nem is egy sima C64, mivel a feladat különlegessége miatt több extra képességgel bír. A tengelyek kiegyensúlyozásához egy saját tervezésű és gyártású padot használnak, ami pizoelektromos szenzorok segítségével méri a forgó tengelyek értékeit – a tetejébe mindezt egy szintén egyedi szoftver vezérli.

os_commodor_64

A műhely által használt Commodore 64-es processzora kemény 1 MHz-en ketyeg, 64 kb RAM van benne, ami ezek szerint 25 éve bőven elegendő a kardántengelyekhez. Az utóbbi években többször is újjáéledő gép elsőként 1982-ben került a piacra, 1994 óta nem gyártják, a legtöbbjük múzeumban, otthoni gyűjteményekben, vagy gdanski műhelyekben (egyben legalábbis biztos) tekinthetők meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik