Tech

A Leica új kamerája maga a masszív retró

A Sofort névre hallgató instant kamera azonnal elkészülő papírképeken örökíti meg a pillanatokat.

A Leica neve elég jól csenghet a fotózás szerelmesei számára, de a német vállalat már a mobilok világába is beköszönt nemrég a Huawei P9-ces közreműködés miatt. A patinás cég digitális, és filmes gépeket is „tart raktáron”, amivel a klasszikus fényképezés egyik kitartó támogatója maradt a mai napig.

A Sofort (német szó: azonnal, rögtön) azoknak lesz különösen érdekes, akik képtelenek egy öreg Polaroid gépet csak úgy ott hagyni a bolhapiacon.Vagy azoknak, akik a mai napig szívesen veszik kézbe a patinás papírképeket, és könnyes szemmel rendezgetik a családi fotóalbumot.

Leica_sofort

A Leica gépe tehát azonnal elkészíti az elsütött képet, amihez a Fujifilm Instax technológiáját használja. A Sofort egy fix, 60 mm-es, f12.7-es objektívvel dolgozik, beépített vakuval villantja meg a témát, a mechanikus zár pedig 1/8, és 1/400 másodperces értékek között állítható. Nincs tehát sokszoros zoom (közel kell menni a témához), elmarad a hátlapi kijelző, a fotózáshoz egy optikai átnézeti kereső áll rendelkezésre, szóval tényleg tombol a múlt.

Akadnak azért jelei, hogy mégiscsak 2016-ot írunk. Ilyen az a nyolc üzemmód, ami az adott szituációhoz szükséges beállításokkal készíti a képeket. Ezek az Automata, Selfie (hiszen ez mindig is divat volt, csak hajlamosak vagyunk elfelejteni), Emberek & Party, Akció & Sport, Villanykörte, Makró, Időzítő, illetve a Dupla Exponálás, amihez további négy vaku üzemmód is használható.

A Sofort novemberben (három színben) és különböző filmpakkokkal ellátva kerül piacra. Lesz olyan, amiben 10, illetve 20 színes képre elegendő fotópapír található, de választható fekete-fehér verzió is szintén 10 képpel. (A fényképezőgép egyébként kompatibilis a Fujifilm Instax mini filmmel). Mindez nem lesz túlságosan olcsó: a gép 300 dolláros (kb. 82 ezer Ft) árával ezért elég drágán méri a retró fílinget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik