Tech

Hátborzongató hibát követett el a Microsoft

Feladtak egy csomagot, amit nagyon nem kellett volna. Elképzelni sem tudjuk a pánikot, szerencsére nem hullottak fejek.

2013 tavaszán járunk, egy 25 éves kínai származású fiatalember, Jia Li úgy dönt, vesz egy laptopot, rendel is egyet online. Hamarosan megérkezik a csomag, ám nem a kinézett gép lapul benne, hanem egy Microsoft Xbox One. Ez önmagában nem túl érdekes, van ilyen, összekeverte a bolt, ám itt nem erről van szó, hogy mennyire nem, arról árulkodjon három furcsaság:

  • A csomag egyenesen a Microsofttól jött;
  • Az Xbox borítása nem sima fekete vagy fehér, hanem zebracsíkos volt, ami nem azt jelenti, hogy hamisítvány, hanem azt, hogy belső tesztelésre szánt példányáról van szó;
  • Még egyszer: 2013-tavaszán járunk, azaz az Xbox One még bő fél évig meg sem jelenik.

Bizony, a Microsoft

elküldte Linek, akivel semmi közük nem volt egymáshoz, az új, szupertitkos konzol egyik prototípusát hónapokkal a megjelenés előtt. Postán.

Ekkor egyébként még neve sem volt a játékgépnek, pontosabban Durango kódnéven fejlesztették.

Li jobb ötlet híján felhívta az Engadget nevű menő techmagazint, hátha érdekli őket. Gondolta, vagy megveszik, vagy leboltolják a Microsofttal, hogy visszakerül hozzájuk, cserébe elintézik, hogy megkapja a laptopját. Az Engadget rendkívül etikusan felvette a kapcsolatot a redmondi céggel, akik habzó szájjal rohantak és visszakérték Litől az elveszett konzolt. Adtak cserébe egy – akkor még aktuális – Xbox 360 konzolt és egy Kinect mozgásérzékelőt, hivatalosan “a fáradozásaiért”, valószínűleg azonban inkább a hallgatásáért cserébe. Az Engadget persze meg akarta írni a szaftos sztorit, ám végül megegyeztek a Microsofttal, hogy egy exluzív cikkért cserébe nem hozzák őket kellemetlen helyzetbe. A cikk meg is született. Li pedig időközben megkapta a laptopját is, szóval mindenki boldog volt.

És hogy miért került elő ez a sztori most, három és fél évvel később? “Már nem dolgozom az Engadgetnél”, mondta Ben Gilbert, a Livel eredetileg tárgyaló újságíró a Kotakunak. “Azok sincsenek már ott, akikkel a sztorin dolgoztam. Eltelt három év. Úgy éreztem, itt az ideje.”

A Microsoft – jé! – nem szólalt meg az ügyben. Egyébként gőzerővel dolgoznak az Xbox One félig-meddig utódján, a nem teljesen új generációt képviselő, inkább Xbox 1.5-nek tervezett Project Scorpión. Ha valaki véletlenül kap egyet postán, nagyon kérjük, minket hívjon!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik