Tech

Így menekül meg egy vadászpilóta a biztos haláltól – videó

Az F-16-os vadászgéppel gyakorlatozó tanuló életét az automatikusan aktiválódó robotpilóta mentette meg.

Vérfagyasztó pillanatoknak lehetünk tanúi, amikor az amerikai légierő kötelékébe tartozó F-16-os vadászgép látszólag a teljes megsemmisülésbe tart. A nemrég nyilvánosságra hozott videóban alig fél perc alatt történik meg a dráma, aminek a pilóta eszmélése, illetve a beépített robotpilóta rendszer vet véget – ezúttal szerencsés végkimenetellel.

A tanuló egy forduló után veszíti el az eszméletét, amikor 17 ezer láb, azaz kb. 5000 méter magasságban 8,3 G értékű nehézségi erő hat a szervezetére. A felvételen jól hallható, amikor elakad a lélegzete, ami után a gép teljes gyorsulással nem kijön a fordulóból, hanem éppen ellenkezőleg, maximális sebességgel elindul a föld felé.

A pilótát két oktató kíséri egy-egy F-16-ossal, akik azonnal jelzik a problémát, de a „2 recover” parancs ismételgetése ellenére a gép továbbra is száguld a felszín felé. Mindössze 30 másodperc alatt a vadászgép 2600 méteres magasságra süllyed, és ekkor lép működésbe az Auto-GCAS, vagyis az Automatic Ground Collision Avoidance System.

Az F-16-osok flottája 2014 óta használja a rendszert, ami eddig négy dokumentált alkalommal bizonyult hatásosnak és mentette meg a bajba került pilóta, és az általa vezetett gép életét. A technológiát a Lockheed Martin, a NASA, valamint az Air Force Research Laboratory munkatársai fejlesztették három évtizeden át, mára pedig alapfelszereltség az amerikai légierő flottájának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik